Közélet

2017.05.24. 17:03

Európa legfelkapottabb gasztrotérsége lehet a Balaton

A helyi termékek piacra jutásának segítéséről, a termelői együttműködés létrejöttéről és fenntartásáról is szó esett azon a szerdai siófoki konferencián, amit a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete szervezett egy közös horvát-magyar projekt keretében.

Kolumbán Tünde

Úttörő szerepet vállalt a Kistücsök

A tanácskozáson nemcsak elméletben esett szó arról, miként lehet eljuttatni a fogyasztóhoz a minőségi helyi termékeket, hanem néhány jó példán keresztül a gyakorlati oldalt is bemutatták. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa saját példáján keresztül világított rá arra, hogy a helyi termékek miként válhatnak nélkülözhetetlen részévé a minőségi éttermi kultúrának. A Kistücsök étterem húsz éve úttörő szerepet vállalt azzal, hogy elsőként a Balaton régió borászait, majd a térség termelőit felkeresve, előbb a vendéglő borlapját majd az étlapot is a helyben megvásárolható termékekre építve alakították ki.Az egyedi termékekért érdemes elutazni

– Bár a helyi alapanyagok vásárlása a vendéglátásban kétségkívül összetettebb feladat, mint egy nagykereskedésnek leadni a beszerzési listát, ugyanakkor a világ gasztroturizmusára jellemző, hogy az egyedi dolgokért érdemes elutazni – mondta Csapody Balázs, akinek meggyőződése, ha egyre több vendéglátó használja az egyedi, helyi alapanyagokat, akkor a sokszínű és változatos Balaton régió 15 év múlva Európa legfelkapottabb gasztronómiai térsége lehet. – Ehhez meg kell találnunk a legemblematikusabb termékeket és azokat el kell juttatnunk a gasztronómiába. Ha ehhez hozzátesszük a kellő reklámot és marketinget, akkor sikerrel járunk.
A jó példák között a konferencián bemutatkozott egy termelői piacot is üzemeltető, 50 helyi termelőt összefogó Vas megyei klaszter, amely a családi vagy munkahelyi vásárlói közösségekhez is segít eljuttatni a termelők portékáit. Németh Nándor, a Tolna megyei Gyulaj példáját mutatta be, ahol a szociális szövetkezetként működő társadalmi vállalkozásuk az elszegényedett település közösségének jövőképét is visszaadja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!