Pályaorientációs nap

2022.10.28. 16:23

Egy szelfi Svábbal, aztán jöhet a traktor!

Hogyan kell megtervezni egy konyhabútort, miként bánjunk ügyesebben a pénzügyeinkkel, milyen alapanyagokból készülnek a legalapvetőbb gyógyszerek, s hogyan dolgozik egy színházi és egy televíziós-filmes színész? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak választ a bodrogi iskolások a pénteki pályaorientációs napon.

Fotó: MW

Nyolc szakma képviselői mutatták be hivatásukat az általános iskolásoknak a Bölcsesség Kezdete Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos őszi pályaorientációs napján. A gyerekek nagyobb csoportokban hallgathatták meg a húsz-negyven perces előadásokat, színes prezentációkat. Tóth István növényvédelmi szakmérnök és Farkas Róbert növényorvos egy teljesen felszerelt, talajlazítási munkálatokra felkészített traktort is bemutatott a gyerekeknek, akik önfeledten vették birtokba a vezetőfülkét. Az előadók azt sem bánták, hogy gyakran mászókaként szolgált az értékes erőgép.

Megvédi a növényt, ha permetezőt szerelnek rá, ha ekét, lazítja a talajt, az iskolaudvaron mászóka is lehet a traktor
Fotós: MW

Sarkadi Kiss János, a Csiky Gergely Színház színművésze arról mesélt az ötödikes és hatodikos diákoknak, hogy bár nehéznek tűnhet munkája kapcsán a sok szöveg elmondása, valójában szereti az agytornával felérő folyamatos tanulást, s az előadások kapcsán pedig azt kedveli különösen, hogy a közönséggel együtt vehet részt egy alkotói folyamatban. A gyerekek természetesen az RTL-en futó népszerű Mi kis falunk tévésorozatból is felismerték a színművészt, a sajátos életszemléletű és humorú Svábot megformáló művésszel közös fotókat készítettek zenés bemutatója végén. 

Egy dal is előkerült Sarkadi Kiss János bemutatója alatt, aztán jöhettek a kérdések Svábról és Pajkaszegről
Fotós: MW

Hegéné Lukács Lilla a pénzügyek és bankok világába vezette be a nagyobbakat, míg férje azt mondta el, miként működik egy vállalkozás, s hogy a bútoriparban milyen eszközöket használnak a szakemberek, akik munkájuk révén minden nap kreatívan alkalmazkodnak a megrendelői igényekhez.

Szabó Ágnes a kémia tudományát hozta közelebb az érdeklődő diákok számára, a gyógyszerésznő előadásában kitért rá, hogy milyen növényeket használnak fel a gyártás során, s milyen alapvető kémiai eljárások vezetnek egy gyógyszer előállításához. Balogh Ádám az informatikai és a kreatív média világába kalauzolta el a gyerekeket. A rövidített órákon részt vettek a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Lóránd Műszaki Technikum rendészet és közszolgálati szakon tanuló fiataljai is, akik a rendvédelem fontosságáról beszéltek a diákoknak, előadásukat rögtönzött alaki gyakorlatokkal színesítették.

Megtanulták a gyerekek, hogy a gyógyszerkészítéshez bizony elkél egy-két kisebb üveg
Fotós: MW

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!