szabadság

2021.04.30. 17:32

Újra nyit a színház, a könyvtár és a múzeum is Kaposváron

Május elsején nyit a Virágfürdő, s jövő héten a Csiky Gergely Színház , a Takáts Gyula Könyvtár és a Rippl-Rónai Múzeum is.

Harsányi Miklós

Fotó: ANDRASSY Zoltan

A létesítmények látogatásához szükség van védettségi igazolványra, az első nagyszabású rendezvény az augusztusi Kaposfest lesz. Szita Károly, Kaposvár polgármestere pénteken rendkívüli sajtótájékoztatóján kiemelte: a koronavírus járványon még nem vagyunk túl, de óvatosan városunkban is lehet nyitni.

Szita Károly a kaposvári adatok kapcsán elmondta: amíg egy hete városunkban az aktív fertőzöttek száma 260 volt, ez lecsökkent 195-re. Ugyanez a tendencia érvényes a Kaposi Mór Oktató Kórházban ápoltak számára is, a 82 fertőzöttből 38 kaposvári.

– A járvány még itt van, ezért a mostani nyitás is csak óvatos – hangsúlyozta Szita Károly. – S felhívja mindannyiunk figyelmét arra, hogy önmagunk, családtagjaink és mások irányába is felelősséggel tartozunk, de végre visszakaphatjuk régi szabadságunk egy újabb kisebb szeletét.

A változások kapcsán elhangzott: ez annak köszönhető, hogy hazánkban a beoltottak száma eléri a négymilliót. A kijárási tilalom szombattól éjfélkor kezdődik, s reggel ötig tart. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és gyermekek az éttermek és a kávézók belső terét is használhatják este 11 óráig. Szita Károly bejelentette: a Csiky Gergely Színházban május 7-én lesz az első előadás. Az Együd Kulturális Központ május 15-én két kiállítással nyit, az egyik a Compur Fotóklubé lesz. A Takáts Gyula Könyvtár május 4-én 12 órakor nyit majd, s ezt követően már a rendes nyitvatartási időszak kezdődik. S ezzel megszűnik a könyvek házhozszállítása, kivéve azok esetében, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak bejönni a könyvekért. A Rippl-Rónai Múzeum jövő kedden nyit ki, s ugyanez vonatkozik a desedai Fekete István Látogatóközpontra is. A Szivárvány Kultúrpalotában május 10-én tartják az első filmvetítést, s május ötödikén nyitnak a pénztárak, így elővételben lehet jegyeket vásárolni.

Az önkormányzat megkérdezte a Kultik Mozikat is, de konkrét időpontot még nem tudtak mondani. Mostani terveik alapján – ha megkapják az egyik film vetítési engedélyét – akkor a jövő hét végén nyitnak. A Virágfürdőben már szombaton várják a vendégeket: nyit a szaunavilág, a termálfürdő és a 25 méteres medence is. S ahogy később nő az igény, újabb vízfelületeket vehetnek birtokba majd a látogatók. Megnyílnak a sportlétesítmények, így a Kaposvár Aréna és a Rákóczi Stadion is. Hétvégén kosárlabda és futball meccsnek ad otthont a megyeszékhely. Érdemes időben elindulni, főként azoknak, akik az Arénába készülnek, ugyanis csak a felső karéjt nyitják ki. Az is elhangzott: a szabadtéri sportpályák is megnyitnak a hétvégén, amelyek eddig zárva voltak. A polgármester nyomatékosan felhívta a figyelmet: a közterületeken és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező a szájmaszk használata, s továbbra is tilos a csoportosulás, gyülekezés.

Tömegrendezvényeket, fesztiválokat egyelőre nem szerveznek Kaposváron, így idén májusban is elmarad a Rippl-Rónai Fesztivál. Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor az első nagyobb program – az augusztus 20. előtti héten – a Kaposfest Kamarazenei Fesztivál lesz, zárt és szabadtéri rendezvények keretén belül. S ezt követi majd az első szeptemberi hosszú hétvégén a Miénk a város fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában