Mesztegnyő

2018.11.03. 19:02

Kikapcsolódás és mentális támasz a szépkorúak gálája

Tollfosztás, adóhivatali ügyintézés vagy éppen egy szociális otthon életébe is betekinthetett a közönség a Somogyi Szépkorúak Hagyományőrző és Színjátszó Találkozóján. Az ötödik alkalommal rendezett összejövetelen a megye tizenhárom nyugdíjas egyesülete lépett fel.

Góz Lilla

Kocsonya Imréné és Bartos Lászlóné heteket készült a mesztegnyői fellépésre. A műsorban a riporter kérdezte az idős asszonyt, aki viccesen válaszolt. A 83 éves nyugdíjas nemcsak tréfás történetekkel, hanem dalokkal is szívesen szórakoztatja szépkorú társait.

– Mindenben benne vagyok, mert szeretnék száz évig élni. Ezeken a találkozókon kikapcsolódok, sok emberrel találkozhatok – mondta Kocsonya Imréné.

A szóládi Kék Ibolya Nyugdíjas Klub nyolc tagja a tollfosztás hagyományát elevenítette fel. – Még pár éve kacsát és libát tollfosztottunk, nekem még megvannak a tollpárnáim, takaróim – mondta Salamon Józsefné, a klub vezetője.

A Somogyi Szépkorúak Hagyományőrző és Színjátszó Találkozóját ötödik alkalommal rendezte meg a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége. Máj Péter, a szervezet általános alelnöke elmondta: a kistérségekben tartottak előválogatót, a gálákra a legjobbak jutottak be.

– Öt gálát szerveztünk az idén, szeptemberben a katonadalos Taszáron, majd Kadarkúton és Buzsákon tartottunk vegyes műfajú találkozót, most pedig Mesztegnyőn a hagyományőrzés kapott főszerepet. November 14-én Nagybajomban pedig dalos találkozó lesz – tette hozzá Máj Péter.

Rendezvényeiken több ezer nyugdíjas vesz részt. Nemcsak a kultúra, hanem a sport is fontos szerepet tölt be a szövetség életében. Reumakúra néven Kaposmérőbe várják a mozogni vágyó szépkorúakat.

Nikláról a művelődési ház átalakítása miatt már harmadik éve ad otthont Mesztegnyő a találkozónak. Kövesdiné Panyi Antónia, a mesztegnyői faluház vezetője elmondta: a helyi nyugdíjasok a szüret témakörét dolgozták fel. – A régi falusi hagyományokat elevenítettük fel. Úgy gondolom, ez olyan értékteremtés a falvakban, amelyet máshol nem találni – tette hozzá.

Nem csak a megyében, hanem a testvértelepülésükön Horgoson is felléptek már összeállításaikkal.

– Két nyolcvanöt évesünk is van, egyikük Józsi bácsi azt szokta mondani: angyalom, ha ez nem lenne, én nem élnék. A klub mentális támasz, ahová tartoznak és ha feladat van, akkor a mindennapi siralmak a háttérbe szorulnak – jegyezte meg Kövesdiné Panyi Antónia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában