tüntetés

2017.07.14. 06:14

Zavargások Szalonikiben Juncker látogatása alatt

Zavargások voltak Szalonikiben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a görög városban tett csütörtöki látogatása alatt.

A görög kikötővárosban tüntetők egy koncertterembe próbáltak bejutni, amelyben Juncker az este folyamán az Arisztotelész szaloniki egyetem díszdoktori címét készül átvenni.

A rendőrség különleges egységei könnygázzal oszlattak – jelentette a Szkai görög tévécsatorna. A jelentős részben baloldali tiltakozó csoportok aktivistái „Juncker nem kívánatos” feliratú transzparenseket lengettek. A tiltakozók egyebek mellett olyan privatizálások ellen tüntettek, amelyeket az eladósodott Görögországnak a nemzetközi hitelezői nyomására kell végrehajtania.

Juncker szerint Görögország most „nagyon jó” helyzetbe került, és ez az oka annak, hogy az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás lezárása mellett döntött – jelentette az AMNA görög hírügynökség. Az Európai Bizottság elnöke Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel egyeztetett erről, miután Brüsszel javaslatot tett a Görögországgal szemben indított eljárás lezárására.

Ciprasz a miniszterelnöki hivatal közleménye szerint az intézkedést „nagyon fontos üzenetként” méltatta, amely növeli országa eltökéltségét a gazdasági felépülésre.

Juncker látogatását és a rendezvényt a rendőrség nagy erőkkel biztosítja.

Címkék#juncker

Ezek is érdekelhetik