Kultúra

2010.08.23. 08:34

Messzire csillog a bárdudvarnoki üveg fénye

A résztvevőknek kipróbálhatták önmagukat, szabadon engedhették a fantáziájukat, az eredmény pedig őket igazolta.

F. Szarka Ágnes

Üvegművesek, mesterek és tanítványok népesítették be egy héten keresztül a bárdudvarnoki Goszthonyi kúriát. Harmadik alkalommal rendezték meg a Zselic lelke fesztivált, amelynek szerves része a nemzetközi üvegszimpózium. Az egyhetes programsorozatot kiállítással zárták.

– Az idén a pécsi művészeti szakközépiskola és a festőművész tanárai és diákjai vettek részt a szimpóziumon – mondta Andor István, a Goszthonyi kúrián működő művésztelep vezetője. – A záró kiállítás az elmúlt hét munkáinak legjavát öleli fel.

Forintos László, a település polgármestere szerint Bárdudvarnok neve, az üvegnek köszönhetően messzire csillog.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Zselic lelke fesztivál a kulturális műfajok sokszínűségével páratlan programsorozatot kínált az érdeklődőknek
[/caption]
– Ez a rendezvénysorozat öröm a szemnek és öröm a léleknek is – mondta Forintos László. – Bízunk abban, hogy lesz folytatás, hiszen egyre nagyobb az érdeklődés. Páratlan produktumok kerültek ki az üveghutákból, a résztvevőknek volt alkalmuk kipróbálni önmagukat, szabadon engedhették a fantáziájukat, az eredmény pedig őket igazolta.

A Zselic lelke fesztivál a kulturális műfajok sokszínűségével páratlan programsorozatot kínált az érdeklődőknek. Minden napra akadt valamilyen különlegesség. A zselici csillagos égbolt rezervátum éppúgy elkápráztatta a vendégeket, mint Dunkel Nepomuk Norbert orgonahangversenye. Nagy sikere volt a SC.Art zenekar Zene a világűr hangjaira című, fényművészeti vetítéssel összekötött koncertjének, ami elnyerte az Év hazai kortárs komolyzenei albuma címet. A zenekar két éve azzal a céllal alakult, hogy egyes terek akusztikai jellegzetességeit, elsők között a világűr hangjait ötvözze saját hangképekkel, motívumokkal.



Szederkényi Júlia rendező, aki leginkább míves portréival, ismeretterjesztő dokumentumfilmjeivel jeleskedett korábban, Barlang című filmjében megkísérelte felülírni a cigányság és a mélyszegénység ábrázolásához kapcsolódó kliséket. A városi környezetbe ágyazott falusi népzene szólalt meg a Zuboly együttes műsorában, de a hip-hop kedvelői sem maradtak koncert nélkül, a Beer See Walk új albumának tapsolhattak.

Természetesen a gasztronómia sem maradhatott ki a művészetek sorából: a juhételek főzőnapját is megrendezték, ahol Cey-Bert Róbert gasztronómia, Géger Melinda művészettörténész szemszögéből beszélt a juh és bárány jelentéséről.

A Zselic lelke fesztivált záró programjaiban Lackfi János irodalmi estje után a Baraca együttes koncertje, majd észt, litván, török népzenei műsor, amit táncház követett, a Juhos-együttes közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!