Kultúra

2011.06.06. 07:13

A nagymama vonzotta a legtöbb nézőt a Csiky Gergely Színházba

Vezetőként sosem lehet elégedett egy igazgató, de Rátóti Zoltán igazgató büszke a Csiky Gergely Színház vasárnap lezárult évadára.

Vas András

Szombat este, a színházi gálaesten úgy éreztük, szaunában üldögélünk, erre vasárnap délelőtt kiderült, minden viszonylagos: az előző esti klíma utóbb kellemesnek bizonyult az évadzáró társulati ülésnek helyet adó stúdióéhoz képest.
– Talán azért kapunk egy kis levegőt – jegyezte meg Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, aki azt is hozzátette: nem a meleg miatt nem aludt az előző éjjel. – A tavaly augusztus 24-i éjszakám volt ilyen, akkor az első évadnyitó beszédem miatt izgultam, hiszen egy székfoglalón, ha elrontja az ember, már nem lehet javítani, most pedig az első évadzáróm miatt töltöttem álmatlanul a gálaest óta eltelt időt. Hogy utóbbi mennyire viszonylagos: az elmúlt tíz hónap nekem két hétnek tűnt.



A tavaly, Schwajda György tragikus halála után kinevezett direktor úgy vélte, bár rengeteg minden történt az elmúlt évadban, mégis összességében egyszerű a helyzete.
– S előre tudom, annak ellenére el fognak ragadni az érzelmek – tette hozzá Rátóti Zoltán –, hogy nem szeretnék elrugaszkodni a tényektől.
Utóbbiak felsorolásával kezdte: a nagyszínpadon öt felnőtt és egy gyerekelőadást mutatott be a társulat, mely emellett három stúdiódarabbal is jelentkezett.

– Egyáltalán nem éreztem, hogy örököltem az évadot – állította az igazgató, aki kijelentette, a darabok kilencven százalékát maga is színpadra tűzte volna, s a maradék sem rossz, csak nem jutott volna eszébe. – Külön siker, hogy a Portugál eljutott a DESZKA fesztiválra, míg az Oidipusz a kortárs drámafesztiválra kapott meghívást.

A direktor kiemelte, az előadások látogatottsága több mint nyolcvan százalékos volt az idei évadban.
– Nem mondhatom, hogy ez jó, hiszen vezető vagyok – jegyezte meg –, ám büszke vagyok rá, különösen az országos adatok ismeretében.
A legtöbb nézőt A nagymama vonzotta, a huszonegy alkalommal játszott darabra többen váltottak jegyet, mint a hárommal többször bemutatott La Mancha lovagjára, míg a harmadik leglátogatottabb előadásnak az Erzsébet bizonyult.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nagymama
[/caption]

– A pályázatomban szerepelt, minden évadnak szeretnék egy szlogent adni, így lett a következőé az Út – folytatta Rátóti Zoltán. – Az ideinek, az ismert körülmények miatt eredendően nem volt, ám így utóbb a Befektetést adnám neki. S ez meg fog térülni, a visszajelzések ugyanis erre utalnak.
Az igazgató szerint ugyanis abszolút pozitív visszhangja volt a teátrum különböző kezdeményezéseinek: a nyílt nap, a vers-, illetve gyermeknap, a drámapályázat, a felolvasószínház, a tantermi előadás, az újraindult tévéfelvételek és a gálaest is sikeresnek bizonyult. Külön megtisztelteésnek nevezte, hogy Molnár Piroska éppen a kaposvári színházat tisztelte meg, amikor létrehozta a Nagymama-díjat.



– A gálaest végén a tíz perces taps energiát adhat a következő évadra – vélekedett –, hiszen mutatta, jó úton jár, a legmagasabb szakmai igénnyel zajlik jár a közönségkeresés, melynek komoly hagyományai vannak Kaposváron, s ez óriási örökség. Ez azt jelenti: ha van közönség, van munkahely is. S bár közel százötvenmillió forinttal csökkent az önkormányzati támogatás, még mindig szerencsés helyzetben van a színház, hiszen fizetni tudjuk a béreket, ami biztonságot jelent – jegyezte meg Rátóti Zoltán, majd végigfutott a jövő évi műsorterven. – Az utolsó darab a Finito lesz, s ez célzatos is, hiszen reménykedünk benne, nemcsak az évad, de a mostani épület zárását is jelenti majd – fordult Szita Károly polgármester felé, utalva, elkerülhetetlen a remélt színházfelújítás – Személy szerint azért is – élcelődött az igazgató –, mert ha jövőre nem kezdődik el, ebben az igazgatói mandátumomban már nem is avathatom fel.

– Könnyebb él olcsóbb meghosszabbítani az igazgatói pályázatot, mint előteremteni a felújításhoz szükséges 7,5 milliárdot – vette a lapot Kaposvár polgármestere, majd jó pihenést kívánt a színház dolgozóinak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] La Mancha lovagja
[/caption]

Tisztogatással kezdődik az évad

A színház életében újdonságnak számított, hogy már március közepére összeállt a jövő évi műsorterv, s a színészek is megtudták, melyik darabban milyen szerep jut nekik. A 2011–12-es évad a Tisztogatással kezdődik a stúdióban, a nagyszínpadon először A régi nyár kerül a nézők elé, s még az idei évben egy ősbemutatóra is sor kerül: Háy János és Lovasi András a teátrum felkérésére írja meg A kéz című darabot.

A társulatban két helyen változik a következő évadra, Németh Virág dramaturg augusztus elsejétől elköszön a színháztól, ugyanekkortól az eddig művészeti munkatárs Bérczes László, aki a Bárka Színháztól érkezik művészeti vezetőként dolgozik Kaposváron.
– Kellemes csalódás volt, hogy itt nem egy múltba révedő, fáradt társaság dolgozik – kért szót az évadzárón az új művészeti vezető –, hanem egy jól prosperáló társulat. Melynek büszke vagyok, hogy tagja lehetek mostantól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!