Kultúra

2011.07.26. 15:28

A Kaposfest-en gyűlnek össze a világ kiemelkedő tehetségei

Promóció 2011. augusztus 12-20. között valósággal ellepik majd Kaposvárt a nemzetközi zenei életben ismert művészek. Nem lesz olyan kávézó, étterem, vagy akár egy park sem, ahol ne botlanánk bele német, amerikai, francia vagy akár izraeli zenészekbe.

(x)

Az idén másodszorra élheti át Kaposvár azt az élményt, amelyet kevés hely a világon, kilenc napon keresztül világsztárok mutatják be azt a minőségi kamarazenét, amelyet a Föld különböző pontjain csak kiváltságosak hallhatnak meg New Yorkban, Berlinben vagy akár Tel-Avivban.

A fellépők többsége olyan fiatal tehetség, akik tizenéves koruk óta játszanak kamarazenekarokban, azonban legtöbbjük csak és kizárólag szólistaként hallható. Kaposváron ehhez képest mégis együtt játszanak, egyenrangú tagokként. A fiatalok mellett a kamarazene egyedülálló nagymesterei is jelen lesznek. Hiszen úgy teljes a siker, ha a generációk találkozása megtörténik és a művek úgy szólalnak meg, ahogyan korábban még soha.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra és Homoki Gábor
[/caption]

Kokas Katalin művészeti vezető bátran válogatott a művészek között és azokat kérte fel, akikkel élvezet volt korábban, a világ távoli pontjain együtt játszani. Neki köszönhetően jön el a fesztiválra Nicolas Altstaedt, Chezy Nir, Perényi Miklós, Alina Pogostkina, Alina Ibragimova, Frankl Péter, Kocsis Zoltán vagy Maxim Rysanov. A sort lehetne még folytatni, hiszen hatvanöt egyedülálló művész fog tizennyolc koncerten szerepelni.



A fesztiválon tökéletesen elfér a barokk a romantikus művek mellett vagy a kortárs a régi zene mellett.  Sokan úgy jöttek a 2010-es koncertekre és úgy vásároltak jegyeket, hogy volt bennük egy kis kétely, kibírják-e egyhuzamban ezeket a koncerteket. Bárkit meg lehetett kérdezni a koncertek végén, mind ugyanazt felélték, még több ilyen koncertet is meghallgatnának egymás után, hiszen olyan üdítő volt a változatosság, hogy egyszerűen nem lehetett megunni.

Köszönhető ez természetesen a művészeknek, akik a rekkenő hőség vagy éppen a zuhogó eső dacára tökéletes teljesítményükkel kápráztatták el a jelenlévőket és a Bartók Rádió segítségével, a több mint 100 millió európai rádióhallgatót is. Idén is hasonló körülményekre számítanak a szervezők, viszont már a Szivárvány Kultúrpalota hangversenytermében szólalhat meg a koncertek többsége.

A fellépők közül a múlt héten, az ausztráliai VI. Melbourne-i Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen, amelyet négyévente rendeznek meg, a Kelemen Kvartett ezüstérmes lett. A kvartett tagjai Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra és Homoki Gábor, mind fellépnek a fesztiválon és a díjnyertes darabokat először fogják előadni a verseny után a közönségnek.

Érdemes több napra is ellátogatni Kaposvárra a rendezvény ideje alatt, hiszen igazi, hangulatos fesztiválvárossal találkozhatunk. A főtéren minden este, ingyenes, könnyűzenei koncerteket rendeznek, amelyeken fellép a Bolyki Brothers, Malek Andrea, Nagy Laci Gitano, Vastag Csaba és még sokan mások.

Akit érdekel ez a kiváló és minőségi fesztivál látogasson el a www.kaposfest.hu oldalra, vagy csatlakozzon a közösségi oldalhoz Facebook-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!