Kultúra

2012.09.17. 13:59

Színikritikusok: Lábodi Ádám a legígéretesebb pályakezdő

Kaposváron végzett színészt, Lábodi Ádámot látták A legígéretesebb pályakezdőnek a Színikritikusok díja 2012 ítészei. Az elismerést a Nemzeti Színházban rendezett hétvégi gálán vehette át a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának a tagja, aki tavaly diplomázott a Kaposvári Egyetemen.

Balassa Tamás

A 25 esztendős színművész A csárdáskirálynő avagy 1916 című előadásban nyújtott alakításával érdemelte ki a díjat. Mohácsi János rendezése egyúttal A legjobb zenés/szórakoztató előadás lett, írta a Színház.hu. A Színházi Kritikusok Céhe 32. alkalommal értékelte az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit.Mohácsi először 1993-ban a Csiky Gergely Színházban állította színre a közönséget valamelyest megosztó, de összességében a nézők és a kritika által is kedvezően fogadott, azóta is sokat hivatkozott Kálmán Imre-olvasatot. Kulka János és Sáfár Mónika főszereplésével játszották az előadást egykor, most Edvin szerepét Lábodi Ádám alakította, s partnere a szintén kaposvári kötődésű Balla Eszter volt Szilviaként. A Dérynében kezdett színésznő később a Csiky színpadán is több évadon keresztül játszott. Az egykori kaposvári előadás székesfehérvári felújításában Kerényi Gábor karmesterként, Tóth Richárd koreográfusként működött közre.

Lábodi Ádám egyetemi osztályfőnökeként Mohácsi rendezte a tavalyi évfolyam nagysikerű, monumentális vizsgamunkáját szabadtéren Shakespeare: Vízkereszt, avagy elmentek ti a jó... címmel. A Csiky volt főrendezőjének a szombathelyi Weöres Sándor Színházban bemutatott produkciója, a Szentivánéji álom is hozott babérokat volt kaposvári művészeknek. A legjobb színházi zenéért Kovács Mártont, a A legjobb jelmezért Remete Krisztát díjazták a kritikusok.

Lábodi Ádám Petrik Andreának és Tasnádi Bencének gratulált a díjátadón, ők ketten voltak még a kategória jelöltjei. Köszönetet mondott a szüleinek, hogy hagyták, mindig azzal foglalkozzon, amit szeret, és a „kritikusoknak, hogy lejöttek Fehérvárig”. Mohácsi szavai évtizedeket ölelve üzentek Kaposvárra: „Drágáim... Köszönöm a színháznak és a bandájának, meg mindenkinek, aki a környéken mozgott. Egy embert mondok, aki 27 éven keresztül kísért jóban rosszban, és az a Karácsony Tamás.”
A díjátadót Znamenák István rendezte, a házigazda Molnár Piroska és Kocsis Pál volt.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik