Hagyományaink

2023.01.06. 11:26

Vízkereszt után a mulatozások ideje jön

Vízkeresztkor, január hatodikán a karácsonyi időszak lezárul és elkezdődnek a farsangi hagyományok. Somogyban évtizedekkel ezelőtt sok településen elevenítették fel a népszokásokat, manapság azonban csak elvétve emlékeznek meg erről az időszakról.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Vidák Tünde néprajzkutató, a Marcali Múzeum igazgatója megkeresésünkre elmondta, vízkereszt napján az egyház megemlékezik a napkeleti bölcsekről és Jézus megkeresztelkedéséről. A katolikusok a középkortól minden január hatodikán megszentelik a vizet a templomokban. 
– Kutatók feljegyezték, hogy a vízszentelésnek korábban Buzsákon volt az egyik leglátványosabb hagyománya – mesélte Vidák Tünde. – A helyi lányok nagy dézsában hordták a vizet a templomba. Miután a pap megszentelte azt, a hívek kisebb-nagyobb üvegbe mertek belőle és hazavitték, hogy egész évben legyen a háznál szenteltvíz. A család egyik tagja ebbe a folyadékba rozmaringágat merített és azzal a saját portáját, házát és istállóit is meglocsolta. Ezt azért tette, hogy az embereket és az állatokat elkerülje a betegség, valamint az ártó lények, gonoszok ne tudjanak a család közelébe férkőzni – mondta a néprajzkutató. 

Vidák Tünde hangsúlyozta, a házszentelésnek volt egy hivatalosabb formája is, amikor a plébános kereste fel az ingatlanokat vízkereszt napján. A pap egy szentelt krétával a szemöldökfára felírta az aktuális évszámot, valamint Gáspár, Menyhért és Boldizsár kezdőbetűit. Ahol még tartják ezt a hagyományt oda idén a (20 +G+M+B+23) felirat kerül majd. A néprajzkutató hozzátette, a farsangi időszakkal a mulatozások, disznóvágások és a házasságkötések ideje kezdődik el. A bőséges lakomával teli hetek egészen hamvazószerdáig tartanak majd. 

Mesztegnyőn a mai napig igyekeznek minél több hagyományt feleleveníteni. Kövesdiné Panyi Antónia a helyi faluház, valamint a Honismereti és Természetvédő Egyesület vezetője megkeresésünkre elmondta, a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik a három királyok járása is, amelyet gyerekek játszottak el a faluban régebben. Az 1960-as és 1970-es években még élt ez a szokás Mesztegnyőn, manapság azonban inkább már csak a házak és a szőlőhegyi pincék szentelésének hagyománya van jelen. 

Kövesdiné Panyi Antónia hozzátette, a farsangi időszakban több disznót is levágnak a házaknál, ilyenkor a fiatalok elmennek nyársat dugni. A következő hetekre jellemző a vénlánycsúfolás is, a farsangi időszakot pedig majd télűzéssel zárják. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!