gerillahadviselés

2017.10.31. 06:04

Többen meghaltak a Boko Haram terrorszervezet támadásában Nigériában és Kamerunban

Nigéria északkeleti részén, Borno szövetségi állam központjától, Maiduguritól 15 kilométerre, egy mecsetben felrobbantotta magát egy terrorista. Öt ember meghalt, sokan megsebesültek – közölték helyi biztonsági szervek. 

Egy másik helyszínen, a kameruni határ térségében, Banki településnél egy jármű aknára futott, négyen meghaltak, köztük egy nő és két gyerek. Kamerun északi részén Guderi faluban a Boko Haram meggyilkolt 11 embert. A támadással a szervezet azt torolta meg, hogy a régióban elfogták embereiket.

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította a szélsőségeseket. A frakciókra töredezett terrorcsoport ezért gerillahadviselésre tért át: Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohan le, valamint a hatósági célpontok helyett polgári személyeket és intézményeket kezdett támadni. A szélsőségesek felkelésében már több mint húszezren meghaltak.

A szervezet a saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcol. A „nigériai táliboknak” is nevezett terrorszervezet neve hausza nyelven azt jelenti, a nyugati tan tilos, tagjai szentségtörésnek tartják az oktatást.

Ezek is érdekelhetik