Tüntetés

2017.12.16. 17:41

Húszezer afrikai bevándorló vonult végig Róma belvárosán

Mintegy húszezer nagyrészt afrikai bevándorló vett részt a Róma belvárosában szombaton rendezett tüntetésen, amelyen jogokat, tartózkodási engedélyt és anyagi segítséget követeltek maguknak az olasz államtól. 

A migrációpárti megmozdulás élén a „Határ nélküli jogokat” feliratú transzparens haladt. A szervezők szerint több mint 25 ezren, a hatóságok szerint 15 ezren vettek részt a meneten, amely a Termini pályaudvartól indult és a központi Popolo térre érkezett.

A tüntetést az olaszországi baloldali ifjúsági szervezetek, szakszervezetek, valamint a rasszizmus és diszkrimináció ellenes mozgalmak rendezték. A menetet többségében afrikai bevándorlók alkották Szenegálból, Elefántcsontpartról, Maliból és Ghanából; menedékkérők és Olaszországban dokumentumok nélkül tartózkodók.

A vonulás békésen zajlott. Forrás: AFP / Jacopo Landi / NurPhoto

A tüntetők olaszországi tartózkodási engedélyt, a megélhetéshez szükséges minimális szociális segélyt, otthont szorgalmaztak maguknak.

„Sem gumibot, sem tenger, sem falak, sem Minniti (az olasz belügyminiszter) nem állít meg bennünket! Nem vagyunk postai csomagok! Mindannyian egy csónakban evezünk!” – szóltak a magasba tartott feliratok. A tüntetést rendkívüli biztonsági készültség kísérte: a hatóságok a résztvevők táskáit tüzetesen átvizsgálták. A menet békésen zajlott, a migránsok táncoltak és énekeltek is.

A tüntetést rendkívüli biztonsági intézkedés kísérte. Forrás: AFP / Jacopo Landi / NurPhoto

A tüntetésre alakult Határok nélküli jogok szervezet afrikai vezetője elmondta, hogy találkozót kértek Marco Minniti belügyminisztertől. Hozzátette, hogy a migránsok „a globalizáció áldozatai”, és nem maradhatnak „láthatatlanok”.

Giulio Macron a tüntetést támogató Olasz Baloldal (SI) frakcióvezetője kijelentette, „a szegénység illegális, nem a migránsok, a hajóblokád és a falak számítanak bűncselekménynek, nem az éhezés és háború előli menekülés”. Macron humanitárius migrációs csatornák kialakítását és az olaszországi migránstáborok bezárását szorgalmazta.

A római tüntetés a Modenában péntek este tartott tüntetést követte. Az Emilia-Romagna tartománybeli városban szélsőjobboldali megmozdulás zajlott, amely az Olaszországban élő bevándorlógyerekek tervezett állampolgársága ellen tiltakozott. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, hat rendőr és több tüntető is megsérült.

Borítóképünkön megafonba beszélő és transzparenseket vivő tüntetők. Forrás: AFP / Jacopo Landi / NurPhoto

Ezek is érdekelhetik