kozmetikázás

2018.04.20. 10:37

Utoljára botoztak nyilvánosan Indonéziában

Több száz fős tömeg előtt botoztak meg pénteken a hatóságok Indonéziában két nőt prostitúcióért, illetve három - nem házas - pár tagjait amiatt, hogy nyilvánosan kimutatták szerelmüket.

A prostitúcióval vádolt nőkre 11-11 botütést mértek, míg a másik hat fiatal elítélt 11-től 22-ig terjedő botütést kapott.

A botozásokat valószínűleg utolsó alkalommal tartották meg a nyilvánosság előtt, mert a mélyen konzervatív Aceh tartomány kormányzója nemrég bejelentette, hogy ezeket a büntetéseket a jövőben zárt ajtók mögött hajtják végre.

Tavaly nagy nemzetközi felháborodást keltett, hogy a felhergelt tömeg előtt megbotoztak két homoszexuális férfit Aceh tartományban, ahol egyre durvább büntetéseket hajtanak végre az iszlám törvénykezést, saríát alkalmazó hatóságok.

Több helyi lakos a héten tüntetett is az ellen, hogy a botozásokat a jövőben zárt ajtók mögött tartsák meg, mert szerintük úgy csökkenhet a büntetés elrettentő ereje.

Aceh az egyetlen tartomány Indonéziában, ahol az iszlám vallásjog van érvényben.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet a nyilvános botozások megszüntetését kozmetikázásnak minősítette, és felszólította Aceh tartomány hatóságait, hogy teljes egészében töröljék el a büntetésnek ezt a formáját. A HRW szerint a botozás továbbra is a kínzás egyik fajtájának számít, függetlenül attól, hogy azt nyilvánosan vagy zárt ajtók mögött hajtják végre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!