fontos ügyek

2020.07.15. 09:35

A kormány valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felülvizsgál és szigorítani fog

Az igazságügyi tárcánál szakértői csoport vizsgálja a gyermekvédelmi jogszabályokat – mondta Varga Judit miniszter.

A Kaleta-ügy gyomorforgató és elfogadhatatlan. A Kormány valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felülvizsgál és szigorítani fog, hogy az ilyen szörnyű cselekményeket elkövetők ne is reménykedhessenek a bíróságok enyhe ítéletében – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a kormányülés előtt.

Kaleta Gábor volt perui nagykövetet néhány hete gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon, nem jogerősen.

A miniszter az uniós gazdasági csomagról is beszélt.

„Nem lehet politikai, ideológiai alapon kényszeríteni uniós tagállamokat a költségvetés és a helyreállítási csomag elfogadására”

- jelentette ki. Varga Judit felidézte: a napokban eldőlhet, hogy milyen elvek mentén osztják szét az EU többéves pénzügyi keretét és a helyreállítási csomagot. Ezzel kapcsolatban a magyar országgyűlés erős felhatalmazást adott a kormánynak és két elvet szabott meg. Egyrészt a gazdagabb tagállamok ne kapjanak több támogatást, a szétosztás legyen méltányos és kiegyensúlyozott. Másrészt nem lehet semmilyen politikai, ideológiai feltétele, nem lehet ezekkel összekeverni a súlyos gazdasági döntéseket.

Ne próbálják kényszeríteni a tagállamokat, ne gyakoroljanak rájuk a jogállamisági eljárás álcájába bújtatott politikai nyomásgyakorlást – hangsúlyozta a miniszter.

Ezekben az eljárásokban nem várható objektív és kiegyensúlyozott álláspont az európai intézményektől, sokszor csak Magyarországgal és Lengyelországgal szemben fogalmazódnak meg aggodalmak, holott Magyarország számos tagállamot megelőz például az európai igazságügyi eredménytáblán – jelentette ki.

A miniszter beszélt arról is: jogszabály-módosítás készül, amelynek célja a sértettek jogainak középpontba helyezése.

A társadalom igazságérzetét sértő börtönbizniszt megszüntetése érdekében egyrészt jogszabályokat alkotnak például arról, hogy felfüggesztik a börtönkárpótlások kifizetését és a sértetti kártalanítást helyezik a középpontba, másrészt megszüntetik a börtönök zsúfoltságát. A napokban adtak át az ország több büntetés-végrehajtási intézményében új épületszárnyakat összesen 2750 új hellyel, így most a börtönök kihasználtsága a hozzávetőleg 16 800 elítéltet figyelembe véve 100 százalék alá csökkenhet – ismertette Varga Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!