hirdetés

2018.09.28. 12:47

Kicsiny madárka a varjak között avagy a hit csodája

Tamási Áron darabja az Énekes madár egy népi játék amely ötvözi a konfliktusos és a misztikus dráma elemeit. Míg egyik pillanatban a realitás van jelen, a következőben pedig szürreális képek jelennek meg. Rokonítható Garcia Lorka világával.

Sonline

Ez a hasonlóság is érdekelte az előadás rendezőjét Béres Lászlót. – Garcia Lorkában és Tamási Áronban sok közös vonás található – mondta Béres László. – A sajátos szürreális képi világ a legfontosabb ami mindkettőjükre jellemző. Számomra a műveik rokoníthatók. Az elmúlt évadban már rendeztem Tamási egy másik drámáját az Ősvigasztalást Békéscsabán. Míg az egy balladisztikus történet, addig az 1933-ban írt Énekes madár sajátos módon keveri a konfliktusos dráma és a mitikus- szakrális dráma műfaját.

– Nagyon érdekel ez a kettősség és az, hogy hogyan ment szembe Tamási Áron a magyar színházi kánonnal ezzel a darabjával – tette hozzá a rendező. – A történet egyfajta idő feletti, különleges világban játszódik. A valóság és a szűrrealitás, a misztikus világ egymást váltogatja. Az idősödő vénlány testvérpár, Gondos Eszter és Regina küzd a falu előtti megbecsülésért, amelyet akkor érnének el ha férjhez mennének. De sem Bakk Lukács, sem Préda Máté nem szerelmes, s emiatt halogatják az esküvőt hosszú évek óta. A kitaszított legkisebbik lány Magdó szerelme kerül ellentétbe a vén lányok nem túl tiszta szerelmével. Azaz a tisztaság, az igaz szerelem áll szemben az irigységgel, a rosszindulattal, a féltékenységgel. Ezek mozgatórugói a történetnek.

– Az előadásnak azt az alcímet is adhatnánk, hogy A gonoszság morfológiája, vagy a Székely három nővér, hiszen olyan erős karakterekkel állunk szemben mint Csehovnál – hangsúlyozta. – A rosszindulatnak és a féltékenységnek a legszélesebb skáláját járjuk be. Számomra azonban a legfontosabb a darabban a hit. Hit nélkül lehet élni, de nem érdemes. Ebben a darabban a szürreális világot, a csodákat a hit szüli. A szerelembe és az Istenbe vetett hit. A rendkívül őszinte, szuggesztív előadás magával ragadja a nézőt és egy pillanatra sem ereszti. A rituálék elemelik a szereplőket a realitástól és egyedülálló világot teremtenek.

Az Énekes madárban a két fiatal szerelmest Mikecz Estilla és Krausz Gergő, a vénlányokat, Német Mónika és Szvetnyik Kata, a legényeket pedig Fándly Csaba és Mohácsi Norbert alakítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában