figyelmeztetés

2018.03.05. 13:39

Hummerrel és biciklivel jégre menni tilos!

Óvatosságra int a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság: nem tanácsos a tó jegére merészkedni. A közlemény kapcsán összeszedtük az elmúlt év jeges baleseteit.

Sonline

A jégen tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor lehet lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a tíz centimétert. Jelenleg a Balaton jegén tartózkodni nem ajánlott, mert a jég vastagsága nem megfelelő. Várhatóan a közelgő melegebb idő hatására a jég szilárdsága tovább romlik, a rajta való közlekedés, sportolás és tartózkodás veszélyes. Nagyobb felületen kiemelt veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég állapotát nem lehet időben felmérni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes. Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani, és elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.

A közelmúltban szerencséje volt egy férfinak, amikor Siófoknál, a parttól 150 méterre beszakadt alatta a jég. Őt egy közeli apartman portása, egy nyugdíjas tűzoltó mentette ki szakszerűen.

Egy másik alkalommal kerékpáron próbált egy férfi Tihanyból Balatonfüredre jutni. A vízimentők bejelentés alapján megtalálták a még tekerő férfit, azonban pont a hatóság szeme láttára szakadt be a jég a biciklis alatt. A középkorú férfit kimentették, sőt még a kétkerekű járművéért is alámerültek a két méternél mélyebb jeges vízbe a vízimentők. Az eset slusszpoénja az volt, hogy kerékpáron volt egy kosár és rákötve egy tábla, melyen a „Vízbe menni csak saját felelősségre” felirat volt olvasható.

A legemlékezetesebb eset azonban biztosan az volt, amikor két Hummer típusú autó fürdött a Balatonban. Hét negyven év körüli ember ült a két terepjáróban, amelyekről harminc méterre a parttól kiderült, hogy nem kétéltű járművekről van szó. A jég hamar beszakadt az egyenként háromtonnás Hummerek alatt.

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

 • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
 • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
 • kikötők és veszteglőhelyek területén,
 • folyóvizeken!
 •  

  A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5.000-50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

   

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában