JEGYZET

2021.04.03. 06:30

Licitek

Pajor-Gyulai László

Első látásra óriási marhaság az egész. Gazdag emberek őrülete, akik nemigen tudják, mihez kezdjenek a pénzükkel, ezért úri szeszélyből szórják ki az ablakon. Például semmitmondó ereklyékre, és boldogok, ha sikerül megkaparintaniuk mondjuk egy BL-döntő labdáját, Michael Jordan zokniját, Rafael Nadal hajpántját, amelyet a Roland Garros megnyerésekor viselt, habár ez utóbbi értéke aligha rúg csillagászati összegre, hiszen tizenhárom is van belőle.

Se szeri, se száma az ilyen agyamentnek látszó liciteknek, és a legújabb sem tűnt különbnek.

Cristiano Ronaldo csapatkapitányi karszalagjáról van szó, amely forintban számolva huszonhárommillióért talált gazdára.

Több felhasználó egyébként a saját szórakoztatására írt be abnormálisan magas összegeket, így volt olyan pillanat, amikor az ajánlat elérte a 10 millió eurót, végül mintegy kétszáz licitet töröltek.

Ez a karszalag azzal lett, ha nem is felbecsülhetetlen, de magas értékű, hogy Cristiano Ronaldo március 27-én Belgrádban, a Szerbia elleni 2–2-re végződött világbajnoki selejtező hosszabbításában hisztériázott egy nagyot, és közben a földhöz vágta. Az eset persze villámgyorsan bejárta a világsajtót, milliók nézhették meg, a portugálok nyilván dühöngve, a világ többi része alighanem jót mosolyogva. A korszakos futballistának ugyanis igaza volt, hiszen a ráadás utolsó percében a rossz ütemben kimozduló szerb kapus mellett a kapuba gurította a labdát, amely teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, és a becsúszó védő már csak a vonal mögül tudta visszakanalazni azt, ám ezt sem a játékvezető, sem a partjelző nem így látta.

Ez azonban a mi szempontunkból közömbös. Azt nem tudni, kinek a tulajdonába került a karszalag, az viszont fontos, hogy az aukciót egy jótékonysági szervezet indította, amely egy hat hónapos, a spinális izomatrófia legsúlyosabb típusában (SMA-1) szenvedő, szerb kisgyermek 2,5 millió euróba kerülő gyógyszerére gyűjt pénzt. Talán sokan nem értik, hogy miért jó fej egy sportoló, ha valamelyik jelesebb ereklyéjét jó ügy érdekében árverésre bocsátja, hiszen neki ez nem kerül egy árva fillérjébe sem, ám ne felejtsük el, hogy ők gyakran a sajátjukból is áldoznak rászorulókra, az csupán a hab a tortán, hogy a hírnevüket is ennek a szolgálatába állítják.

A licit nyertese egyébként egy sportfogadással foglalkozó cég lett, nem pedig egy hóbortos milliárdos. A játékvezető pedig bocsánatot kért a tévedéséért, nem tudva, milyen jót tett egy hat hónapos csecsemővel.

Ezek is érdekelhetik