Vélem-én

2007.07.20. 08:12

Útjelzők filctollal

Nem elég önzetlenül, ingyen dolgozni egy közösségért, erről ráadásul még mélyen hallgatni is kell, hogy ne legyen visszatetsző. Ezt a Szulokért Egyesületnek nemrég volt alkalma megtanulni. A szervezetet alkotó lelkes helyiek ugyanis nemrég utcanév-táblákat készítettek és helyeztek el szerte a faluban. Ingyen dolgoztak a köz javára, de elkövettek egy hibát: felírták a táblákra, hogy azokat az ő egyesületük készítette.

Nagy László

Nemrég valaki a táblákon filctollal áthúzta az egyesület nevét, néhány útjelzőre pedig felírta: az önkormányzat támogatásával készítették azokat a civilek. Nyilvánvalóan az igazságot írta, hiszen egy kis falu civil szervezete az önkormányzat nélkül létezni sem tud. Azonban a szulokiak kitörölhetik ezzel az igazsággal, ha a közösségért dolgozóknak sikerült kedvét szegni vele.

Hiszen tudjuk jól: amennyire nehéz meghozni az emberek kedvét a közösségi munkához, olyan könnyű elvenni azt.
 Az is feltételezhető, hogy a felirat kiigazítója nem mindenkit szeret ebben az egyesületben. Csakhogy a tenyérbe mászó arc és az áldozatvállalás nem zárják ki egymást. Ha egy ellenszenves fickó dolgozik a közösségért, azt éppúgy illik megbecsülni, mint ha a világ legkedvesebb embere tenné. Azzal sincs semmi baj – nem kell a szemükre vetni –, ha a civilek büszkék a teljesítményükre. 

A filctollas akció az egyesület számára is tanulság lehet. Ha legközelebb bármit csinálnak – javaslom – , állítsanak mellé óriásplakátot és tüntessék föl tételesen: kinek a pénzéből, kinek a munkájával készült.
Éppúgy, mint az autópálya építéseknél.
Csak aztán az autópálya építők hatékonyságát ne vegyék át!

Ezek is érdekelhetik