Vélem-én

2008.03.10. 08:13

Népszavazás, üzenetekkel

Futball nyelven szólva bejött a papírforma: győztek az igenek. A szavazók nagy többsége elutasította a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. Amit Európa számos országában a polgárok a gazdasági nehézségekből való kilábalás fájdalmas eszközeként tudomásul vettek, arra a magyar választók nemet mondtak.

Árpási Zoltán

(Igaz, a Lajtán túl az ellenzék nem vitte népszavazásra a kérdést, bár tudunk olyan országról, ahol megszorító intézkedésekre is rábólintott a lakosság többsége.) A hazai döntésben nyilván szerepet játszott a mélymagyar szegénység, és hogy a kormány képtelen volt megértetni, mit akar az ilyen-olyan díjak bevezetésével elérni.

A népszavazás rideg számai mögött nem árt észrevenni, hogy a magyar társadalomban a jelek szerint erősödött a nosztalgia a Kádár-rendszer egyenlősdije iránt. Másfelől azok a tömegek, amelyek eddig kitartottak a Kádár-rendszerből jött, biztos baloldali támasznak hitt ,,övéik” mellett, most látványosan elfordultak tőlük. A baloldal kőkemény szavazóbázisa tegnap darabjaira hullott. Ezért az igazi kérdés most nem anynyira az, hogy a kabinet távozását – várhatóan újfent – követelő felhívásokra mit válaszol Gyurcsány, hanem hogy a baloldal számára van-e innen visszaút? Viszszaszerezheti-e szavazóbázisát vagy az Magyar Demokrata Fórum sorsára jut?

Kilencedikére ma tizedike jött – ahogy a kormányfő a múlt héten közölte. Az élet megy tovább, senkinek ne legyen azonban kétsége afelől, hogy a számlát nekünk kell megfizetnünk. És ahogy lenni szokott, várhatóan megint a szegények fognak ,,szívni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!