Vélem-én

2011.11.07. 07:34

Elvont fogalmatlan

Komoly intézményeket, rangos tudományegyetemeket, szívkórházat, nemzeti galériát ültetett szégyenpadra Orbán Viktor egyetlen kézmozdulatával a kormány. Ez a kézmozdulat egy aláírás volt a kincstári biztosok kormányhatározatán.

Balassa Tamás

Értetlenül állok e fejlemények előtt. Komoly intézményekben nem lehet gond a számolás tudománya. Hogy ennyire tömegesen estek ki a költségvetésből, nekem legalábbis gyanús. A határozat ridegen közli a kincstári biztos érkezését, mintha az intézmények elszámolták volna magukat, vagy ne tudtak, ne akartak volna a lehetőségek között (megszor...) újraszervezni magukat.De nem erről van szó. A határozat ugyanis nem közli, hogy az intézmények karcos kis zárolást, később elvonást kaptak, amit elkönyvelhető az államadósság elleni harc vérveszteségeinek, de nem könyvelhető el matematikai elégtelennek. Kaposvár Egyetemére a nullás költségvetés márciusi törékeny kiegyensúlyozásának pillanatába trafált bele egy költségvetési zárolás kajla elefántja.

Nem szeretnék fogadatlan provokátor lenni, hiszen a látványos szűkölködésben is lehet a leplezett pazarlás, de nem csodálkoznék, ha az intézmények egy részét meglepte volna a kormány számítása, és válaszul tiltakozását fejezné ki. Mert e számítás nem az ő szégyene. És mert a támogatás nem elvont fogalom. Hanem elvont pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!