Vélem-én

2014.02.11. 07:40

Legyen ön is milliomos

A választási törvény alapján már a szimpla jelöltség is kifizetődő, s a mind több felbukkanó törpepártféleség láttán úgy tűnik, ezt néhányan fel is ismerték.

Vas András

Nem jobbra... Nem balra... hanem előre! Elég volt az országot uraló, kizsákmányoló, összetételében nem változó politikai elitből! Kimondjuk a valóságot: a népet magára hagyták! Éhezés, félelem, korlátozás, büntetés... Mi ennek a rendszernek vagyunk az ellenzéke! – olvasom a postaládába dobott citromsárga cédulán, s csak a mindig kritikus énem miatt nem jelentem ki azonnal: végre egy párt, mely megérdemli a voksomat áprilisban. Aztán kicsit tovább böngészve a cetlit némiképp lohad a lelkesültségem, hiszen láthatóan az Elégedetlenek Pártja társadalmi beágyazottsága még nem az igazi, legalábbis országgyűlési képviselő-jelöltek jelentkezését várja. Megadnak hozzá internetes oldalt, e-mail-címet, telefonszámot. Mondjuk még odaírhatták volna kedvcsinálónak: akar gyorsan egymilliót keresni? Persze legálisan, nem holmi pilótajátékkal, hanem kifejezetten a költségvetésből finanszírozva.

Ennél merészebb terveket szövögetni persze balgaság, hiszen borítékolható, hogy a nagy pártok aratják majd le a babérokat a választásokon, de jelen állás, egészen pontosan a választási törvény alapján már a szimpla jelöltség is kifizetődő, s a mind több felbukkanó törpepártféleség láttán úgy tűnik, ezt néhányan fel is ismerték. Hiszen csak egy szervezet kell, melynek tagjaként vagy támogatásával az ember ötszáz ajánlást gyűjt össze február második felében, s máris jogosult lesz az egymillió forintos kampánypénzre. Szervezettebb közösségek ennél komolyabb összegben is gondolkodhatnak, hiszen akiknek sikerül kilenc megyében és Budapesten összesen 27 egyéni választókerületben összegyűjteni az ajánlásokat, máris újabb 149 millióval számolhatnak. A körzetek fele után 299 millió jár, s elégedjünk meg ennyivel, nem vagyunk mi kormányközeli cégvezetés vagy feledékeny ellenzéki képviselő...Papíron persze nehézségnek tűnhet, hogy az összeg nem készpénzt jelent, hanem bankkártyát, melyről csak számla ellenében hívható le a pénz, de nem is igazi magyar, aki nem tudna bármikor, bárhonnan megfelelő számlákat szerezni.

Az ilyen lúzer ne is akarjon választáson indulni...

Ezek is érdekelhetik