Több száz rémült szarvas vágtatott át az úton - videó

2015. február 23. 16:04 , Legutóbb frissítve: 2015. február 23. 17:19 Vas A.
Lábod | Gyönyörű, s egyben félelmetes felvételt tett fel a legismertebb fájlmegosztóra a kaposvári Sallai Rudolf: Lábod határában több száz, láthatóan rémült szarvas vágott át az úton. Miután az állatok nyílt terepről érkeztek, az autósok időben meg tudtak állni, ám a szakember szerint hasonló erdős területen is előfordulhat, amikor sokkal nehezebben kerülhető el a baleset.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az interneten természetesen azonnal megkezdődött a találgatás, mitől rémülhettek meg az állatok, ráadásul ennyien, ugyanis ilyen létszámú szarvasrudli még a több tízezres szarvasállományú Somogyban is szokatlan látvány.
– Ebben az időszakban hullik a gímszarvasok agancsa – magyarázta Kemenszky Péter, a megyei vadászkamara titkára –, s emiatt az illegális agancsgyűjtők ellepik az erdőket, megzavarva az állatok pihenését. A szarvasok nappal pihenik ki az éjjeli táplálékszerzés fáradalmait, az agancsozók azonban rátalálnak a nyomukra, s sötétedésig követik-hajtják őket.Az agancsgyűjtés időszaka jó két hónapig tart, ezalatt az állatoknak kevés a nyugalma.
– Normális esetben egy rudliban a tehén, a borjú és az ünő él együtt, a bikák elkülönülnek – folytatta Kemenszky Péter –, a felvételen azonban jól látható, hogy itt egy-kétszáz állat menekült együtt: a dél- és belső-somogyi, Dráva-síki állomány jelentős része. A filmen az is látszik, hogy a nagyobb csapathoz egy másik irányból egy másik, komoly létszámú rudli csatlakozik: ettől kezdve együtt menekülnek.
Az állatok célja a túlélés, s nagy létszámban nagyobb az esélyük, ezért verődnek össze. Az emberi közelség mellett a kemény tél is rudlirendező lehet, ám most kifejezetten az agancsozók okozzák a problémát.

– Április közepén kezdődik a gímeknél az ellés, addig jórészt együtt maradnak – mondta a megyei vadászkamara titkára. – Jellemző, hogy a tehenek most vemhesen menekülnek, így jelentősebb számban előfordulhat majd köztük vetélés. A csapat élén az első egyed a vezértehén, egy idősebb-tapasztaltabb nőivarú egyed, őt követi minden állat.
Egy szarvas normális esetben is több tíz kilométert bejárhat egy nap alatt, menekülés közben a rudli még nagyobb távokat tehet meg. A riadt állatok ráadásul nem a megszokott útvonalukon közlekednek, ismeretlen terepre tévednek, lezárt erdőtelepítésekre, szőlőkbe, ahol komoly károkat okozhatnak.
– Egyfelől az egyedek is megsérülhetnek, másrészt el lehet képzelni, mi marad például egy friss erdőtelepítés kerítéséből, ha egy ekkora létszámú rudli keresztülrohan rajta – jegyezte meg Kemenszky Péter. – Ráadásul a korábban nagy területen, szétszórva táplálékot kereső állatok ilyenkor éjjel együtt esznek, azaz komoly lokális károkat okozhatnak.

Az agancsgyűjtés természetesen illegális, ennek ellenére a somogyi erdőkben ilyenkor ezrek keresik az elhullott agancsot, mely azonban hivatalosan a vadászatra jogosult tulajdona, azaz a gyűjtés lopásnak számít. Ám mivel a hullott agancs kilója néhány ezer forint, hiába kapják el meglehetős gyakorisággal a vadászok a gyűjtőket, jellemzően szabálysértési eljárás indulhat csak ellenük, s mivel sokszor a megélhetésük függ tőle, az agancsozók már mennek is vissza az erdőkbe. A zsákmány töredékéből iparművészeti tárgy lesz, a nagy része viszont felvásárlókhoz kerül, akik a Távol-Keletre adják el, ahol egyes vélemények szerint afrodiziákumnak számít az őrölt szarvasagancs...
– Ilyenkor a gímszarvasét keresik a gyűjtők, áprilisban aztán kezdődik a dámé – mondta Kemenszky Péter –, utóbbi azonban kevésbé intenzív, hiszen nincs mindenütt a megyében, Belső- és Dél-Somogyra jellemző. Az agancsozók azonban nemcsak a szarvasokat zavarják meg, hanem az összes vadat: február végén már ellik a vaddisznó, s a gímek nyomában járók felkeltik a kocát a malacok fölül, de az őzek, s egyéb vadon élő fajok is megszenvedik az ember ilyen közeli jelenlétét.Cseppet sem mellékesen egy nagyszámú, menekülő rudli komoly balesetforrás is, hiszen a megriadt állatok nem veszik figyelembe, hogy akár nagyforgalmú utakra tévednek. Az autósok a vadveszélyre figyelmeztető táblák környékén szürkület után általában már számítanak eléjük ugró állatokra, napközben viszont, amikor jók a látási viszonyok, s elvileg a vad is pihen, lankad az ezirányú figyelem. Pedig egy rémült rudli akár az autópályára is betévedhet: miután nem a saját területükön járnak, nem ismerik a vadáteresztő helyeket, s betörhetnek a sztrádára – el lehet képzelni, hogy egy, a Lábodnál látott létszámú csapat mekkora tragédiát okozhatna az M7-esen.
– Az ellés előtt feloszlanak majd a rudlik, a szarvasok ismét felkeresik eredeti élőhelyeiket – vélekedett a megyei vadászkamara titkára –, ám április közepéig-végéig bárhol előfordulhat hasonló eset a megyében...

Nem tudni, mennyi vadat ütnek el Somogyban

Hivatalos statisztika nincs a vadgázolásokról, az állatokkal karambolozó autósok sokszor ugyanis nem jelentik az eseteket, több tucat így is napvilágot lát. Elvileg egy vad elütése után rendőrt kell hívni, aki értesíti a helyileg illetékes vadásztársaságot vagy vadászt, s ezután vizsgálat indul, mely megállapítja az esetleges felelősséget. Éppen utóbbi miatt sok esetben azonban az érintettek nem jelentik a gázolást: jobb esetben a helyszínen hagyják az elpusztult állatot, máskor elviszik...

Kötelező a pszichológiai vizsgálat

A következő napokban várhatóan felgyorsul a vadászjegyek érvényesítése Somogyban: a tavalyi papírok február 28-án lejárnak. A jegyek meghosszabbítása több mint 3300 vadászt érint.
– Viszonylag sokan az utolsó két hétre hagyják az adminisztrációs feladatot – közölte Kemenszky Péter, a vadászkamara megyei titkára. – A meghosszabbítás költsége 15 ezer forint.
Ez évek óta ennyi: az állami vadászjegy tízezer forint, a kamarai tagdíj 4000 forint, s ezer forint a kötelező felelősségbiztosítás. A vadászatkor másoknak okozott kárt a biztosító – az adott keretek között – ebből téríti meg. A kamara munkatársai januárban négy városban – Marcali, Barcs, Nagyatád, Siófok – tartottak kihelyezett ügyintézést, ahol a vadászjegyeket érvényesíthették az érintettek. A 3300 somogyi vadászból közel ezren éltek a lehetőséggel.
Kemenszky Péter közölte: a vadász szövetség most indítja tavaszi vadászvizsgára felkészítő száz órás tanfolyamot. Barcson 18-an, Kaposváron 25 ülnek iskolapadba, Siófokon is szerveznek oktatást, oda néhányan még jelentkezhetnek. Vadászati és lőfegyver ismeretből is vizsgáznak a vadászok, az első lőfegyver megszerzéséhez kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat.
Harsányi Miklós

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Több száz rémült szarvas vágtatott át az úton - videó

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Harry herceg ott akarta hagyni a királyi családot

De aztán meggondolta magát – derül ki egy interjúból.

Mindenki más feladta, Szőnyi Ferenc nyerte a világ leghosszabb futóversenyét

A három indulóból csak ő bírta végig a 480 kilométert.

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Az ausztrál férfi összejátszott a rendőrökkel.

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Pataki István, ismertebb nevén Tupó bácsi már 25 éve árulja a szotyit és a tökmagot a meccsek előtt Pakson és környékén.

WTCC: rajt-cél győzelmet aratott Michelisz a portugáliai főfutamon

A magyar pilóta jól jött el a rajtnál, és utána sem engedte ki a kezéből a győzelmet.

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

Hamilton nem fékezett Vettel előtt • A német szaklap szerint az FIA nem akart „belenyúlni” a vb-csatába.

Női kosár Eb: spanyol arany, a franciáknak megint az ezüst jutott

Női kosár Eb: spanyol arany, a franciáknak megint az ezüst jutott

Belgium első érmét szerezte a női kosárlabda Európa-bajnokságok történetében.

Löw 150. mérkőzésén megszerezte 100. győzelmét a nationalelffel

A tartalékos német válogatott könnyen nyert Kamerun ellen, és csoportelsőként jutott tovább.

F1: „Őt is büntetni kellett volna” • „Szégyenbe hozta magát”

Vettel: Továbbra is tiszteljük egymást • Hamilton: Mit szólnak ehhez a fiatal srácok?

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér