Csodálatos történetek születésről, halálról

2011. január 5. 15:44 Vas András
A magyar mesevilágra, a meseolvasás fontosságára hívja fel a megyei múzeum kiállítása a figyelmet. A szakember szerint a gyerek szocializációjához hozzátartozik a szülő felolvasása.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Életünknek nincs olyan mozzanata, amelynek ne volna mesebeli párja. A mesékben megtalálhatjuk mindazokat az örömteli eseményeket és konfliktusokat, amelyek az embert végigkísérik életútján - a bölcsőtől a koporsóig. Csodálatos történetek szólnak a születésről és a halálról, a felnövés közben bennünket veszélyeztető és segítő erőkről, az újabb megpróbáltatásokról és persze a boldogságról, amelyet a mese végén majdnem minden hős megtalál. Nagyon fontos körülmény, hogy ezt a boldogságot soha nem adják ingyen: meg kell szenvedni, meg kell küzdeni érte, s ha a hős túljutott a sűrű erdőn, a sárkányokon és boszorkányokon, még akkor sem lehet biztos benne, hogy az övé lesz a világszép királyleány” – írja Boldizsár Ildikó mesepszichológus.

Csodálatos történetek születésről és halálról Csodálatos történetek születésről és halálról

Emiatt is vallják a szakemberek, a mese nemcsak a gyerekeké, minden korosztály megtalálja benne a neki szóló tanulságot: a megyei múzeumban pénteken megnyíló Aki nem hiszi, járjon utána című pécsi vendégkiállítás a felnőttek számára is rengeteg érdekességet nyújt, a mesék világának alakjai, tárgyai, eszközei szó szerint kézzelfogható közelségbe kerülnek.

– Az ország hat bábszínházából, a Bóbitából, Vaskakasból, a Vojtinából, a Meseboltból, a Kabócából és a MárkusZínházból érkeztek a bábok – mutatja Dénes Andrea, a Baranya megyei múzeum munkatársa. – Részben a meseolvasásra, ezen belül is a magyar eredetű mesék olvasására szeretnénk felhívni a figyelmet, részben szeretnénk a mai gyerekeket is megismertetni a mesékben gyakran szereplő tárgyakkal, állatokkal, növényekkel.

A mai gyerekek ugyanis sokkal kevesebbet olvasnak, mint a korábbi korosztályok, az olvasott mesét gyakran helyettesíti a mesefilm, ami azonban nem pótolja a szülő-gyerek együttlétét, a könyvből olvasást, s nem segíti úgy a gyerek testi és lelki fejlődését, képzelőerejét, mint egy igazi olvasott mese.

– Mely jobbára elvesztette már tradicionális szerepét – magyarázza Komáromi Gabriella irodalomtörténész –, hiszen eredendően nem a gyerekeknek, hanem a „ház népének” szólt, s amellett, hogy szórakoztatott, élményt adott, rengeteg tanulsággal, megoldással szolgált. Ez a hihetetlen tudás- és információanyag tartotta tulajdonképpen életben, emiatt alkalmas ma már többek között gyógyításra is, s ezért nem fog megszűnni.
A gyerek szocializációjához hozzátartozik a szülő felolvasása A gyerek szocializációjához hozzátartozik a szülő felolvasása

Magyarország meseirodalmi öröksége óriási, alig akad olyan nagy író vagy költő, aki ne alkotott volna a műfajban, köztük olyanok is, mint Babits, Tóth Árpád vagy Ady Endre, akikről sokan nem is gondolnák.

Lázár Ervinnel óriási magasságokba emelkedett a hazai meseirodalom – folytatja Komáromi Gabriella –, s a rendszerváltás után is, noha sok minden hatott ellene, divatos műfaj maradt a mese, akad olyan antológia, melyben a legismertebb kortárs írók kizárólag mesékkel szerepelnek.

És megint nemcsak gyerekeknek szólnak, a legjobb példa rá a Harry Potter- vagy A gyűrűk ura-sorozat, melyek megint az egész „ház népének” szóló fantazyk.

– A legnagyobb hasznuk, hogy sokakat rávettek az olvasásra – állítja Komáromi Gabriella –, ugyanis az elmúlt évtizedekben megtörtént a szabadidő újrafelosztása, s kevesebb idő jutott a könyvekre. A gyerekek olvasása pedig a felnőttekétől függ, ugyanis a szokások mintakövetésen alapulnak és sajnos ma már egyáltalán nem presztízskérdés az olvasottság.
Mesekönyvek megelevenedő hősei Mesekönyvek megelevenedő hősei

A gyerekek számára is marad a televízió, s bár a közszolgálati csatornán még láthatóak a hazai klasszikusok, mint a Magyar népmesék, vagy Bálint Ágnes meséi, a kereskedelmi televíziók az amerikai és a japán rajzfilmekkel keresik a legfiatalabb korosztály kegyeit.– És a válságban, hiszterizált körülmények között élő gyerekek fogékonyak ezekre pörgős mesékre, melyek az idősebbek számára sokszor követhetetlenek – teszi hozzá az irodalomtörténész. – Pedig elsősorban a távol-keleti mangakultúra veszély az európaira, ugyanis sokkal érzéketlenebb, kegyetlenebb: a művészet torpedója, hogy nem mutat érzelmeket. A megfelelő közegben szocializálódott gyerek viszont megérti, ha valami neki szól, ezért is nagy a szülők és az iskola felelőssége, amikor irányítják, mit olvasson vagy nézzen a tévében.

Ez a célja a kaposvári kiállításnak is, ahol a bábok találkoznak a mesék valós elemeivel, valamint olyan régi, népi használati tárgyakkal – rosta, motolla, rokka, teknő, korsó, szűr, guzsaly –, melyet ma már sokszor a szülők sem láttak, ismernek, s a valós világot képviseli a mesék állatvilága is. Ám a gyerekeknek talán a legfontosabb, hogy a kiállítás meseösvényén végighaladva tündérekkel, ördögökkel, óriásokkal, vízitündérekkel találkozhatnak, és bemerészkedhetnek egy félelmetes, sötét barlangba is. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozásokon is játszótérben kerülhetnek még közelebbi kapcsolatba a mesék csodálatos világával.

– Mely amerikai pedagógusok szerint a gyerekek gondjainak felét megoldaná – mondja Komáromi Gabriella –, persze, csak ha rendszeresen mesélnének nekik. Ezért is vallom, rengeteget vét a gyereke ellen, aki nem mesél neki...

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Csodálatos történetek születésről, halálról

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Konföderációs Kupa: Kamerun–Ausztrália élőben az NSO-n!

A két előző vesztes a reménykedés jogáért szeretne győzni Szentpéterváron.

Elbűvölő hölgy lehet az első női NFL-játékos? – KÉPEK

Olyat ért el, amit korábban senki, de komolyabb céljai is vannak • Kosárlabdában sem utolsó!

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

„Reggeltől egy építkezési vállalatnál dolgozom az irodában, délutántól estig pedig heti négy-öt edzésem van.”

NB II: magyar bajnok játékost igazolt a Szeged 2011

Két új játékost is bemutattak Supka Attiláék mellett • Az angol MK Dons is az ellenfelek között.

Hertha: A siker csak egy pillanat. Ha hátradőlsz… – Dárdai

„Légy mindig magabiztos. Olyat kérj a csapatod tagjaitól, amit tudsz, hogy biztosan meg tudnak csinálni.”

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér