22. LABDARÚGÓ VB

2022.12.05. 10:05

Finta Zoltánt is megkérdeztük a Világbajnokságról

A most 43 éves, saját nevelésű Finta Zoltán 2006-ban köszönt el a Kaposvári Rákóczitól, s lett az ugyancsak élvonalbeli Pécsi MFC játékosa. Közel félszáz NB I.-es mérkőzésen lépett pályára, s bár hátvéd volt, mégis három gólt (kettőt Kaposváron, egyet pedig Pécsen) szerzett.

Fotó: AFP

Ezután az NB II.-es Kozármisleny következett. Finta Zoltán immár több mint egy évtizede Győr-Moson-Sopron megyében él, s a megyei bajnokságban játszik és edzősködik. 
– Én olaszpárti vagyok, de sajna ők hiányoznak erről a vb-ről – kezdte Finta Zoltán. – A németek (villám)gyors búcsúja nem lepett meg, a dánoktól és a belgáktól viszont többet vártam. Abban viszont biztos voltam, hogy az argentinok a Szaúd-Arábia elleni vereségük után megrázzák magukat, s most ott vannak a negyeddöntőben. A világbajnoki címig azonban nem jutnak el. Az is a meglepetéskategóriába tartozik, hogy egy másik dél-amerikai válogatott, a szintén korábbi kétszeres világbajnok, a Lúis Suraezt a soraiban tudó Uruguay sem jutott a tizenhat közé. 

De mit vár Finta Zoltán a nyolcaddöntőktől? 
– A hollandok, az argentinok és a franciák továbbjutása egyértelmű volt. Viszont a vasárnap esti Anglia–Szene­gál ütközet szerintem igencsak kétesélyes, bárki nyerheti – folytatta. – Hétfőn a horvátok elverik Japánt, a brazilok pedig Dél-Koreát, míg kedden Spanyolország Marokkót. Szerintem a Portugália–Svájc-derbi is egyértelmű; én egyébként nagyon kedvelem a portugál és a spanyol focit. 
S hogy mely nemzet válogatottja ünnepelhet majd Katarban december 18-án a labdarúgó-világbajnokság végén? 
– Szerintem Franciaország, Spanyolország, Portugália és Brazília közül fog kikerülni a győztes. De hogy európai vagy dél-amerikai világbajnokot köszönthetünk-e, azt ne kérdezze – mondta amolyan zárszó gyanánt Finta Zoltán, akit még az esti meccs előtt faggattunk. – Az európai országok talán kicsit egységesebbek, míg a brazilok javára az dönthet, hogy nagyon jól és határozottan védekeznek. A csoportmérkőzéseken csak egy gól kaptak, azt is az utolsó fellépésükön Kameruntól, s a hosszabbításban. Az viszont biztos, hogy az adott pillanatnyi forma, lelkiállapot fog majd dönteni a világbajnokság aranymeccsén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!