tiktok generáció

2020.12.15. 11:30

Csapdát állít a népszerűség a digitális térben

A digitális oktatás időszakában a tizenévesek sokszor egész napjukat az okoseszközök előtt töltik. Legtöbbször már a szórakozás és a kikapcsolódás is a különböző online felületeken történik. A népszerűség hajhászása ebben a térben a fő motor, a lájkok száma módosítja a kedvüket, befolyásolja a napjukat. Megmutatjuk, miért veszélyes a Tik Tok.

Andricz Gabriella

A kamaszok körében jelenleg a TikTok a legnépszerűbb közösségi alkalmazás. Az elmúlt évben a felhasználók életkorától függetlenül ez volt a legtöbbet letöltött applikáció világszerte: mára egymilliárd letöltésnél jár. Népszerűségének oka, hogy reflektál a tinik életkori sajátosságaira. Itt ugyanis könnyen és gyorsan kifejezhetik magukat, amivel kapcsolatban azonnali visszajelzéseket adhatnak és kaphatnak is. A TikTok videómegosztón maximum egyperces videókat lehet feltölteni a lájkok, a követők és a kommentek begyűjtésére: ezek zenés, táncos, vagy vicces feltöltött tartalmak is lehetnek. A rajongók jellemzően kamaszok, de 13 éves kor felett mindenki számára nyitva áll a lehetőség, hogy ilyen rövid videót töltsön fel magáról.

A tinibarát elfoglaltságnak látszó alkalmazás oldalain veszélyek is leselkednek a gyerekekre. A felhasználók által feltöltött tartalmakat megkötés nélkül fel lehet használni további videók, kollázsok céljára. Az egyébként tiniknek tervezett appot szép számmal használják felnőttek is, és a videók alá olyanok is kommentelhetnek, akikkel egyébként a feltöltő nincs kapcsolatban.

– Valóban érezhető, hogy a digitális oktatás óta a gyermekek több veszélynek vannak kitéve, és a szülők sok esetben nem látják, hogy mit is csinál a gyermek a neten. Nem is a képernyő előtt eltöltött idő hosszúsága a veszélyes, hisz pár perc leforgása alatt is károkat okozhatnak bizonyos tartalmak a kicsik mentális fejlődésében – mondta el Mátraházi Tibor iskolapszichológus, majd hozzátette, hogy különösen az alsóbb osztályosokra lehet veszélyes az alkalmazás, hisz ennek a korosztálynak még nincs valóságkontrollja, ők bizonyos viselkedéseket másolnak, ami természetellenes számukra.

Megtanulnak egy szerepet, ami sok esetben nem hiteles, így népszerűséget szereznek, holott valódi énjük mást tükröz. Elnézve ugyanakkor, hogy ennek a népszerűségnek az eléréséhez azért nincs szükség különleges teljesítményre, illetve nagy mennyiségű befektetett munkára, érthető, ha sokan aggódnak azon, mennyire segíti mindez a kialakulóban lévő önértékelés helyességét. Sőt, a feltöltött képanyagok közt jócskán van olyan is, ami egy-egy társ kifigurázásáról vagy megszégyenítéséről szól, és ezek a tartalmak nagyon gyorsan terjednek. Annak a tininek, aki egy számára kellemetlen videóban szerepelve tesz szert ismertségre, nagyon kellemetlen lehet egy ilyen szituáció – folytatta a szakember. A pszichológus javaslata szerint a szülő feladata gondoskodni arról, hogy gyerekeink felelős internethasználókká váljanak.

– Ugyanúgy, ahogy közlekedni is meg kell tanítani a gyereket, az internet helyes használatára is hasonlóképpen kell őket rávezetni, ugyanolyan veszélyes terep számukra. A problémák kezelése pedig beszélgetéssel, érzékenyítéssel lehetséges a szakember szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában