mutasd a fádat!

2021.05.06. 14:34

Májusfa szépségversenyt indítunk

Még néhány évtizeddel ezelőtt is nagy jelentősége volt a májusfa állításnak, legtovább vidéken maradt fenn a május első napjához kötődő hagyomány.

Koszorus Rita

– Akkor még nem volt ennyi lehetőségük a fiataloknak ismerkedni, ezért így adta a fiú a lány és családja tudtára, hogy szeretne közeledni – mondta a Vésén élő Takács Józsefné. A hamarosan kilencvenedik életévébe lépő asszony azt is elmesélte: május elseje tökéletes alkalom volt a fiúknak arra, hogy a kiszemelt lánnyal találkozzanak. – Bálok egy évben talán háromszor voltak, még ott lehetett ismerkedni. – A kiskapuban udvarolgatva lehetett még kimutatni, hogy kedvelik egymást a fiatalok, esetleg munka közben – emlékezett Magdus néni.

A májusfát régen úgy állították, hogy az egyedülálló fiatalemberek összebeszéltek és titokban indultak szívük hölgyéhez. – Éjszaka állították fel a májusfát, ami minden esetben magas, szálegyenes nyírfa volt – magyarázta Takács Józsefné. – Az erdőről hozták a fákért sokat kellett gyalogolni. Az éppen levelet bontó ágakat színes papírszalagokkal díszítették fel és egy kis üveg italt tettek rá. A jelkép egy hónapig díszelgett a lányos ház előtt.

Magdus néni még emlékszik a májusfa állítás régi hagyományára. Fotó: K.R.

Magdus nénitől megtudtuk: általában hiába volt a nagy titkolózás, néhány nap múlva minden esetben kiderült, hogy melyik lánynak ki állított májusfát. Egy hónap után pedig a szülők süteménnyel megvendégelték a májusfa állítóit, szomszédokat és rokonokat, zenés kíséret mellett kitáncolták a fát.

A májusfa állításának hagyománya ma is több helyen él Somogyban, hiszen jártunkban-keltünkben többfelé láthatjuk a krepp papírokkal díszített fákat. Vannak olyan falvaink, ahol a település vezetése egy-egy hatalmas májusfát állított az idén is a lányoknak, nőknek.

Keressük a legszebbet!

A Sonline.hu és a Somogyi Hírlap az idei évben először hirdet májusfa-szépségversenyt. Várjuk a települési vagy éppen háznál állított májusfák képeit, amelyeket majd szavazásra bocsátunk és az internetező olvasóink dönthetik el, melyik a legszebb. A fotókat – személyenként vagy településenként egy fotót – a [email protected] e-mail címre várjuk, jelige: májusfa-szépségverseny! Jelentkezni május 24-én éjfélig lehet, a szavazás pedig május 25-én indul, egészen a hónap utolsó napjáig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában