gyermeknevelés

2021.11.22. 11:30

Nem mindig baj, ha a lány az anyjára üt

Megoldás a lelkednek címmel szervezett egész napos programot a Kaposvárimami Egyesület a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtárban a közelmúltban. Az érdeklődők pszichológusoktól és motivációs trénertől kaptak tanácsokat.

Marosi Gábor

A szervezők délelőtt a családokat, délután viszont inkább a nőket szerették volna megszólítani. Szigeti Mónika pszichológus, pszichoterapeuta az édesanyák és lányuk közötti hasonlóságokról tartott előadást. A szakember elmondta, nem feltétlenül probléma az, ha valaki gondolkodásban és cselekvésben is hasonlít az édesanyára. A legtöbb tulajdonságot amúgy is nehéz leküzdeni, mert ötven százalékban a genetika, a másik felében a környezeti hatások formálják az embert. Ez nem csak a nőkre, a férfiakra is vonatkozik.

– Azt próbáltuk körbejárni, mik azok az örökségek, minták, amiket magunkkal hoztunk a családunkból – kezdte Szigeti Mónika. – Azt vesszük észre mi, pszichológusok, hogy a felnőttkori párkapcsolatunkban, később a családunkban megjelennek azok a minták, amiket gyerekkorunktól kezdve az eredeti családunkban láttunk és tapasztaltunk – fogalmazott a szakember.

– Egyrészt láttuk azt, hogyan zajlott a családi kommunikáció, a szülők hogyan beszéltek egymással és a gyerekekkel, valamint hol voltak a határok. A másik része azonban ennél mélyebbről ered – folytatta a szakember. – Nemcsak a saját családunk, hanem a szüleink, dédszüleink által átélt élményekből, tapasztalatokból, feldolgozott vagy fel nem dolgozott traumákból. Rengeteg élmény határozza meg azt, milyenek vagyunk most, ezeknek a gyökere nagyon régre nyúlik vissza – mondta Szigeti Mónika.

A szakember hozzátette, nagy tudatossággal és önismerettel kell rendelkezni ahhoz, hogy az ember észrevegye a sokszor felszín alatt megbújó működési módokat, mintákat.

Javítanak a családok lelkiállapotán

Elsner-Szentesi Mónika, a Kaposvárimami családi online magazin főszerkesztője elmondta, a gyerekek körében nagy sikert aratott Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus, terápiás kutya felvezető előadása. A szakember házi kedvencét, a Luna névre keresztelt kutyáját is magával hozta, hogy megismertesse a családokkal a kutyás terápia jótékony hatásait. Elsner-Szentesi Mónika hozzátette, rendezvényeik célja, hogy segítsék és támogassák a családokat, és javítsák a szülők és a gyermekek lelkiállapotát.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában