Fűben-fában az orvosság

2022.06.06. 11:30

Kevés somogyi gyűjtő kap csak engedélyt a hársra

A hárs egyes fajtái már virágzásnak indultak, ám van olyan, amelyik később kezd illatozni. Közös bennük, hogy gyógynövénynek minősülnek, szedésük szigorúan engedélyhez kötött.

Turbéki Bernadett

Fotó: Makovics Kornél

A kertészeti ismereteket átadó videóiról közismert kaposvári Tóth Győző saját kertjében szokott hársvirágot szedni, mert úgy legális. – A hársfavirág kiváló gyógynövény, előszeretettel fogyasztom teának, ám nemcsak télen, hanem egész évben amolyan immunerősítőnek iszom – mondta Tóth Győző, akinek kertjében mindig kicsit később virágzik a hárs, mint a belvárosban. A külterületeken is most kezdődik a virágzás, ám itt szedni nem lehet másképpen, csak engedéllyel. 

 

Kakas József gyermekkora óta foglalkozik hivatásszerűen gyógynövényekkel. Termékkínálatában azonban nem szerepel a hársfavirág annak ellenére, hogy tudja, hogyan kell szakszerűen szedni. – A korábbi években próbáltam engedélyt kérni, ám vállalkozóként sem kaptam – mondta. – Talán az engedély hiánya vetette vissza az elmúlt években a szedésben részt vevők létszámát is. 

Puskás Ferencné évtizedek óta foglalkozik gyógynövény-felvásárlással, azt mondja, egyre kevesebben szednek gyógynövényeket. – Mivel a virágzás kezdetén vagyunk, nehéz megmondani, hányan adnak le idén virágzatot, ám az elmúlt 3-4 évben nagyon megcsappant a gyógynövényt gyűjtők létszáma – mondta. – Az idősebbek kiöregedtek, a fiatalabbak pedig nem foglalkoznak ilyesmivel. Csupán egy-két fiatal akad, aki megtanulta tőlük – mondta Puskás Ferencné, akitől felvásárlás után Baksára kerül majd a hársvirág szárításra, feldolgozásra. 

– Nem kapunk engedélyt, pedig fontos a tevékenységünk, az általunk szedett növények gyógyszerek alapanyagai – mondta Károlyi Mária, aki hároméves kora óta foglalkozik gyógynövényekkel, de hárssal csak akkor, ha engedélyt kapnak a szedésére. – Sajnos nem a legjobb jövedelemforrás a gyógynövényszedés, pedig most vittünk egy kamionnyi csalánt az átvételi helyre. 

A Sefag Zrt. erdészeteinél az elmúlt időszakban nem kértek engedélyt hársgyűjtésre és nem is értek tetten senkit, aki illegálisan gyűjtötte volna a gyógyteához valót. A Magyar Közútkezelőhöz a korábbi években négy-öt megkeresés érkezett, ezek száma az utóbbi években lecsökkent, csupán egy-két kérelem érkezik évente, mint ahogyan az idén is. 

– Nem adunk ki engedélyt sem hárs, sem egyéb növény gyűjtésére a megye területének úthálózata mentén, mert a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kérelmezők nem tartják be az engedélyben foglaltakat – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, aki azt is elmondta: sok problémát okoz nekik az illegális hársfavirágszedés, rendszeresen szólítják fel az illegális gyűjtőket tevékenységük felfüggesztésére. – Rendőrségi tettenérés és feljelentés is történt az elmúlt években. A fákról rengeteg ágat törtek le, amelyeket hátrahagyva a forgalom biztonságát veszélyeztették, a fák egészségét károsították. 
 

Nagyon nem mindegy, honnan szedik

A hozzáértők szerint nemcsak azt kell tudni, hogyan illik szedni a hársvirágot, hanem azt is, hogy honnan. – Gyakran előfordul, hogy az út szélén szedik a hársvirágot, ahol autók járnak, pedig gyógynövényt csak tiszta helyről szabad szedni – mondta Kakas József, aki azt mondta, már azon is csodálkozik, ha gyümölcsöt árulnak az út mellett. – Azt sem tartom egészségesnek – mondta a füvesember. 
– Gyógyteának a kislevelű hárs virágát szedik, a méhek viszont az ezüst hársból nyernek könnyedén virágport és mézet is – tájékoztatott Mészáros János, a Zselic Méhész Egyesület elnöke, aki azt is elárulta, az ezüst levelű hárs inkább állományalkotó fa, a kislevelű fajtatársa viszont jellegzetesen a városi fasorok illatos éke. – Emiatt a tea alapanyagát beszerzők nem akadályozzák a méhészek lehetőségeit . 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában