A látás hónapja

2022.10.08. 11:30

Szemünk világát óvjuk az éves vizsgálattal

Október a Látás Hónapja. Ez alkalomból számos optikai szaküzlet, szemészorvos hívja fel a figyelmet az egyik legfontosabb érzékünre, a látásra. Azt javasolják, hogy évente mindenképpen ellenőriztessük szemünket.

Góz Lilla

Fotó: Huszár Gábor

Van olyan páciens, aki már 30 éve jár Bazsika Máriához. – A zöldhályog és diabétes szemfenék-elváltozás a leggyakrabban előforduló betegség. Ha ezeket időben észleljük, akkor lehet a betegen segíteni – mondta el a kaposvári szemészorvos. Hozzátette: egy 9 éves gyermeknek szemüveget csináltattak volna, de a szemfenék vizsgálatánál agydaganatot látott és azonnal elküldte műtétre. Megjegyezte: a sok digitális eszköz használata nincs jó hatással szemünkre.

– A gyerekeket a sok közelre nézés rövidlátóvá teszi, a felnőttek pedig nagyon keveset pislognak a monitor előtt, náluk szemszáradást tapasztalok – tette hozzá a szemészorvos. Azt javasolja mindenkinek, hogy évente legalább egy alkalommal ellenőriztessék szemüket orvossal és ha bármilyen tünetet tapasztalnak, akkor azonnal kérjenek időpontot vizsgálatra.

Elmondta: az első kaposvári Lions Club egyik alapítótagjaként október 15-én a Kaposvári Nagypiacon végez zöldhályog szűrést, s folytatják a szemüveggyűjtő akciót is a hátrányos helyzetű kisgyerekek javára. 

Heti két alkalommal reggeltől estig két optometrista vizsgál az egyik kaposvári optikai üzletben. – Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekeknél sokszor a szemizmaik görcsösek, ami leginkább a telefonhasználat miatt van – mondta el Halászné Négyökrű Éva, az üzlet tulajdonosa. Hozzátette: a szemüveget viselőknek is szükséges évente elmenniük ellenőrizésekre. Megjegyezte: a márkás keretek árával vetekszenek a márka nélküli keretek, a lencsék esetében viszont nem tapasztalnak nagyobb volumenű drágulást. 
 

Látni és látszani segít a rendőr is 

Ingyenes látásvizsgálat, térítésmentes gépjármű-ellenőrzés is várja ezen az őszön, egészen december 4-éig a somogyiakat. A Látni és látszani kampány keretében október 17-étől a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelten ellenőrzi a járművek fényszóróinak és gumiabroncsainak állapotát, valamint az őszi-téli időjárásnak megfelelő közlekedésre hívja fel a figyelmet. A kerékpárosoknál a láthatósági mellény meglétét is megvizsgálják. 

Forrás: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában