Üldözzük a szerencsét

2023.03.03. 09:06

Két somogyi is nyert az idén ötmillió forintot kaparós sorsjeggyel

Történetének kilencedik legmagasabb főnyereményével kecsegtet az Ötöslottó a héten, már 3 milliárd 135 millió forint a tét. Somogyban is élénkül a játékkedv, ráadásul az idén már két szerencsés játékos ért el ötmillió forint feletti nyereményt kaparós sorsjeggyel. Eközben szakértők arra figyelmeztetnek: a szerencsejátékfüggőség fiatalokat és idősebbeket egyaránt érintheti.

Harsányi Miklós

Fotó: Kallus György

– A Pécsi Értékesítési Régióban, melynek része Somogy, az elmúlt héten a Tippmix és V-sport játékaink népszerűsége nőtt a leginkább – közölték a Szerencsejáték Zrt.-nél. – Ezek mellett az Ötöslottó és az Eurojackpot számsors játékokban tapasztaltunk élénkülést. A vármegyében az idén már két szerencsés játékosunk ért el ötmillió forintot is meghaladó nyereményt kaparós sorsjeggyel. 

Miközben egyre többen kísértik meg a szerencséjüket, a szakértők arra figyelmeztetnek: a játékfüggőség a fiatalokat és idősebbeket egyaránt érinti. Kovács Gergely, az Indit Közalapítvány kaposvári intézményvezetője hangsúlyozta: a szerencsejáték-függők valamit pótolni szeretnének, s úgy érzik, hogy ezért mesterségesen kell valamit tenniük. Kaposváron ezzel kapcsolatban évente nagyjából harmincan keresik meg őket, s a Covid-járvány okozta korábbi korlátozások miatt az online szerencsejátékosok száma némileg emelkedett. A szerencsejáték-függőséggel küzdők között jelenleg a legfiatalabb 22 éves, a legidősebb 67 esztendős. 

– A játékfüggő súlyos esetben a családját, egzisztenciáját, munkáját is elveszítheti – emelte ki Kovács Gergely. – Az adósságai miatt állandó a szorongás, s ezért az egészsége is károsodhat. 

Szalai Zoltán kaposvári pszichológus szerint a szerencsejáték nem különbözik a többi függőségtől. Személyiségbeli probléma lehet az alapja, az önkontroll hiányosságáról van szó. A szakember példaként említette az italfogyasztást: sok felnőtt megiszik egy-két üveg sört, s utána abbahagyja. Vannak viszont, akik még a harmadik, negyedik üveg után újabb sört bontanak fel, mivel képtelenek befejezni az ivászatot. Esetükben nem megfelelő a kontroll. 

– Sokan korábban a játékgépekbe szórták a pénzt, manapság a különféle szerencsejátékokra – hangsúlyozta. – Egyes esetekben nagyon súlyosak lehetnek a következmények, az illető akár a család vagyonát is elszórhatja. Könnyen széthullhat az illető életvitele, s szinte mindent feláldoz, hogy a szenvedélyének hódoljon. 

A kaposvári pszichológus olyan esetről is tud, amikor a játékfüggő a lakásberendezését vagy épp az autóját játszotta el. Arra a felvetésre, miszerint mi lehet a megoldás, Szalai Zoltán kiemelte: nehéz problémáról van szó, ahol fokozatok vannak. Az érintettnek ugyanis be kell látnia, hogy ez súlyos probléma, betegség és szakemberhez, külső segítséghez kell fordulnia. Ha súlyos a gond, akkor már nem képes egyedül megbirkózni a problémával. 
 

Korán kezdik 

A kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnáziumban megtartott legutóbbi egészségnapon is szó volt a különböző szenvedélyekről, így a dohányzás és alkoholfogyasztáson kívül a szerencsejáték-függőségről is. Princz Zoltán igazgató kiemelte: lényeges, hogy a kamaszok felismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket, s mindent meg kell tenni a megelőzés érdekében. 
 

Hatmilliárdos meglepetés 

A játék történetének kilencedik legmagasabb főnyereményével várja a játékosokat az Ötöslottó, miután négy és fél hónapja, vagyis 18 hete nem született telitalálatos – közölte a Szerencsejáték Zrt. – Szombaton már 3,135 milliárd forint a tét. Az Ötöslottó története során a legrövidebb halmozódás egy hét volt, a leghosszabb 39 hét. Ez utóbbira három éve volt példa: közel tíz hónap után 2020. 13. játékhetén megszületett az Ötöslottó történetének legnagyobb főnyereménye, egy szerencsés nyertes 6,431 milliárd forinttal lett gazdagabb. A nyeremény halmozódására a szabályok szerint 52 hét áll rendelkezésre, ezután a főnyeremény nem növekszik tovább. A nyertesnek 90 nap áll rendelkezésére, hogy jelentkezzen nyereményéért, az úgynevezett nagy nyertes-vonalon. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában