Csak zölden!

2023.05.08. 17:38

Ezeket a zöldségeket tudod a legfenntarthatóbban beszerzni májusban

Az élelmiszerpazarlás megállítását célul kitűző Maradék nélkül program folyamatosan közzétesz segédanyagokat, hasznos információkat -e cél elérése érdekében. Új sorozatunkban az általuk megosztott segédanyagok segítségével mutatjuk meg, hogy Somogyban, milyen szezonális, helyi zöldségeket szerezhettek be a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal.

Koszorus Rita

Fotó: Lang R.

Májusban már nem csak ébred a természet, de javában ontja kincseit. Így, ha a legkisebb környezetszennyezés mellett szeretnénk friss zöldséget és gyümölcsöt beszerezni, erre ez a legjobb időszak. 

Már sok helyen árulják a somogyi epret, amely ebben a hónapban kezd érni. 

Itt az eperszezon. 
Fotó: Lang R.

Ugyancsak nagy sláger a hónapban a spenót és a sóska, mindkettő kiváló természetes C-vitamin, vas és növényi fehérje forrása. 

Érdemes a piacon nézelődni az őstermelőknél standjainál, hiszen a brokkoli, az endívia és a kínai kel szezonális mostanság. 

A kapor is most szezonális. 
Fotó: Lang R.

A karalábé, karfiol, brokkoli, édeskömény is májusban érik be. 

Fotó: Lang R.

Sokféle ízletes saláta készíthető a hónap sláger növényeiből, a rukkolából, fejes salátából, jégsalátából, hónapos retekből, valamint a fejes káposztából, madársalátából. Mindezt csak feldobja az újhagyma, vagy snidling, netán a friss fokhagyma, mindegyikből tudunk épp csak szüreteltet venni, ha nyitott szemmel járunk. 

Ahol nem tett kárt a fagy a gyümölcsösökben, lassan pirosodik a cseresznye, de hamarosan várható az egres beérése is. 

S, ha esetleg a zselici erdőket járjuk, vagy csak gombát kínáló árushoz tévedünk és tudatosan választanánk portékát,  a kucsmagombát javasoljuk, hiszen ebből mostanság akad bőséggel az erdőben. Természetesen gombaszakellenőr vizsgálata után javasolt elfogyasztani az erdő kincsét. 

Miért vásároljunk helyben és frisset? 

Több érv is szól a helyben megtermelt szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett. Azon túl, hogy helyi családokat támogatunk az áru megvásárlásával, megkíméljük a bolygót attól, hogy utaztani kelljen a termékeket. Ugyanis az egzotikus országokból érkező, nem szezonális termékek akár többszáz vagy -ezer kilométert is utaznak, mire a tányérunkra kerülnek. Azt már talán senkinek nem kell részletezni, hogy ez mennyi hulladékkal és károsanyag kibocsátással jár. A helyi és szezonális termékek megvásárlásával viszont mindenki jól jár: kevesebb a keletkező hulladék és a kibocsátott károsanyag, mivel nem utazik annyit, az ára is kedvezőbb, így pénzt spórolhatunk meg. Nem mellesleg, a friss áru a legegészségesebb. 

 

Termelői piacok, ahol szezonális termékeket vásárolhatsz

Kaposvári Nagypiac 

Siófoki piac

Fonyódi piac 

 Zamárdi Patkó piac

Ráksi-Porta termelői piac

Hömpölygő termelői és kézműves piac Nagybajom 

Krúdy Gasztropiac Helyszín: Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium, Siófok 

Balatonszárszói termelői piac 

Petörke Portéka-Bárdudvarnok 

Nagyatádi piac

Marcali piac 

Barcsi piac - Béke utca 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában