Terméskiesés

2017.07.29. 15:00

Van ahol az összes almát leszüretelte a tavaszi fagy

Ahogyan Európa minden államában, így hazánkban is megtépázták a tavaszi fagyok az almáskerteket. Somogyban is vannak olyan területek, ahol jelentős terméskieséssel számolhatnak a gazdák.

Koszorus Rita

Nem mindenhol éreztette hatását egyformán az idei fagyos idő, a kaposfüredi Orgel László gyümölcsösében ugyanis nem volt számottevő kár. – Szépen fejlődik és jól sikerült a védekezés is – mondta a termelő, aki 8 és fél hektáron termel almát és körtét. Hozzátette: mindkét gyümölcs esetében jók a kilátások. – Még augusztusban jöhet rá jég, de ha szerencsénk lesz az idővel jó és elegendő mennyiségű lesz az idei almatermés.

A Balaton Kertész Szövetkezet a régió gyümölcstermelőit tömöríti, összesen 300 hektár az almaterület nagysága, ebből 200 Somogy megyében található. Tömösváry Máté, a szövetkezet kereskedelmi vezetője kérdésünkre kifejtette: eltérő mértékű terméskieséssel számolhatnak a somogyi szövetkezeti tagok. – A hideg időben a belső-somogyi területeken -6,3 fokot is mértek, ott csaknem 100 százalékos a fagykár – összegezte a tapasztalatokat a szakember. – A külső-somogyi almaültetvények nem sínylették meg számottevően a fagyot, ott erős, közepes termésátlag várható.

Tömösváry Máté hozzátette: ha nem jön egy hosszan tartó aszályos időszak, szép lehet az idei almatermés. Hiszen a gyümölcs ebben az időszakban fejlődik igazán, ilyenkor nagyon fontos a megfelelő mennyiségű csapadék.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács átlagosan 550-600 ezer tonnás termésre számít. A leszüretelt gyümölcs kétharmada úgynevezett ipari, vagyis gyengébb minőségű lesz. Ez Nyugat-Európában egészen ellentétesen alakul, ott az étkezésre szánt gyümölcsből szüretelnek többet.

Mivel Európa nagy almatermelő országaiban – Ausztria, Németország, Benelux Államok, Szlovénia és Lengyelország – jelentős terméskiesésre számítanak a termelők, keresleti piac lesz. Tavaly az EU-n belül az ipari almáért kilónként nettó 17 forintot, míg az étkezésiért 65-85 forintos kilogrammonkénti árat fizettek a felvásárlók. Tavaly a magyar piacon nagyon gyengén ment az alma, akkor az orosz embargó miatt nagy mennyiségű lengyel alma árasztotta el a hazai piacot. A termelők arra számítanak, hogy idén magasabb összegért tudják értékesíteni a leszüretelt gyümölcsöt. Ez azonban a FruitVeb szerint nem jelenti azt, hogy elszabadulnának a fogyasztói árak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában