fejlesztéseső

2017.09.07. 19:47

Siófok TOP-on, milliárdos a város

Fejlesztéseső hullott a siófoki központú 4-es választókerület településeire. Az elmúlt hónapokban mintegy 8,5 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból (TOP), ebből másfél milliárd forint a legfrissebb döntés értelmében juthat a pályázókhoz.

Kolumbán Tünde

Fejlesztés-eső hullott a siófoki központú 4-es választókerület településeire. Az elmúlt hónapokban mintegy 8,5 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból (TOP), ebből másfél milliárd forint a legfrissebb döntés értelmében juthat a pályázókhoz. Erről is beszélt Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője siófoki sajtótájékoztatóján.

Witzmann Mihály azt is hozzátette: a pályázatok következő körében további projektekről döntenek majd, így összesen 10-12 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a térségben. A képviselő példa nélkülinek nevezte a vissza nem térítendő támogatások mértékét. Siófok is nagyon jól szerepelt: legutóbb 575 millió forintot nyert ipari park kialakítására, 200 millió forintot csapadékvíz elvezetésre, míg a város orvosi rendelőinek korszerűsítésére 60 millió forint áll rendelkezésre. A nyári főváros által eddig elnyert és az elkövető időszak pályázataiban foglaltak alapján mintegy 1,5 milliárd forintnyi TOP-os forrásban részesül.

– Szóval minden rosszindulatú híresztelés ellenére Siófok igencsak számíthat Magyarország kormányára. A tények makacs dolgok – hangsúlyozta Witzmann Mihály, aki arra is utalt, hogy a város két – évek óta húzódó – ügyben is számíthat támogatásra. Egyik az uszoda ügye, amelyhez a képviselő megtalálta a megoldást. Ezzel kapcsolatban Witzmann Mihály arról beszélt, hogy a városban évek óta tartja magát az állítás, miszerint Siófok hiába járási székhely, nem kap uszodát. Tény: járási szinten ott építenek uszodát, ahol az úszásoktatás megoldatlan. Siófok viszont maga hirdeti: a Galerius fürdőben minden gyereket megtanítanak úszni. – A városban 3 éve nem történt semmi ebben az ügyben. Lehet, hogy az önkormányzat adott rossz válaszokat, de okafogyottá vált, hogy a kormány büntet – emelte ki Witzmann Mihály, aki szerint most a városnál pattog a labda. Hozzátette: a képviselő-testület az utolsó pillanatban döntött a TAO pályázat beadásáról, az uszoda méretéről és a helyszínről is. Már csak a pályázat koordinálása szükséges ahhoz, hogy az építésre pénzt és lehetőséget kapjon Siófok.

A másik az elkerülő út ügye. A belváros tehermentesítése elkerülhetetlen – mondta a képviselő, ám addig nem tud hatékonyan segíteni Siófoknak, amíg a testület nem veszi napirendre a kérdést és nem határozza meg, hogy milyen nyomvonalon és mennyi pénzből lehetne megépíteni az elkerülőt. Kérni ugyanis csak konkrét terv és költségvetés alapján lehet.

Ezek is érdekelhetik