Megbélyegzés

2017.11.17. 09:00

Somogyiak is vannak a NAV foglalkoztatási szégyenlistáján

Közzétette azt a szégyenlistát a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV), amellyel azon magánszemélyek és vállalkozások nevét hozta nyilvánosságra, amelyek nem jelentették be az általuk foglalkoztatott alkalmazottakat, írta meg az Adózóna.

K. G.

A NAV a honlapján ezen adózók nevének, székhelyének és adószámának feltüntetése mellett a jogsértést megállapító határozat keltét és végrehajthatóvá válásának napját is közhírré teszi. A listán összesen 4110 cég, egyéni vállalkozó és természetes személy szerepel vegyesen.

Tallózva a listán az első somogyi név (113.) egy kaposvári nőé, akinek egy belvárosi címe van, majd egy balatonberényi kft. következik 190.-ként . Ezután egy nagyatádi férfiról olvashatunk (321.), majd egy siófoki kft.-ről (556.). Végül két hölgy jön a sorban, egy újabb kaposvári (667.) és egy balatonlellei (843). Összesen hat somogyi szereplője van a listának.

A közzététel ezen szankcióját törvény írja elő, mondta a NAV listájáról az általunk megkérdezett adószakértő, a kaposvári Szabó Tibor. Szerinte a cégeknek minden körülmények között figyelniük kell, nehogy bejelentési kötelezettségeiket elmulasszák.

– Alapvető minden vállalkozásban, hogy a foglalkoztatottakat szigorú rendben és határidőre be kell jelenteni – mondta Szabó Tibor. – Ha nem teszik, és valaki felkerül a szégyenlistára, az mulasztási bírsággal járhat, és egy cég adózási megítélését rontja a hatóság szemében. Az, hogy Somogyból nem többen kerültek be ebbe a névsorba annak tudható be, hogy a lista leképezi az ország gazdaságföldrajzi teljesítőképességét.

Az állami adóhatóság közölte: a honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát, akikről jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek. A NAV közölte: az adóhatóság határozatának bírósági felülvizsgálata iránt keresetet indítottak, az adatok közzétételére a bíróság jogerős és végrehajtható határozata alapján kerülhet csak sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában