bizalmi index

2018.02.15. 11:40

Bizakodva indították az új évet a vállalkozók

Erőteljes növekedést mutat a K&H kkv bizalmi index, amely a szektor idei évre vonatkozó pozitív várakozásait tükrözi. Somogyban az élelmiszer- és feldolgozóipari vállalkozásokon kívül a mezőgazdasági cégek is dinamikus növekedést várnak 2018-ban.

Harsányi Miklós

– Az erőteljes növekedés oka, hogy a megkérdezett döntéshozók saját céges pénzügyi eredményeik alakulását és a gazdaságpolitika irányát is kedvezően ítélik meg  – tájékoztatott Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. – A szektoron belül leginkább a 300 millió forint éves árbevételt el nem érő vállalkozások körében nőtt látványosan az index értéke.

Berek Gábor, a  somogysárdi Haladás Mezőgazdasági Zrt. elnöke optimista, a közelmúlt fejlesztései révén még hatékonyabbá válhat a 30 dolgozót foglalkoztató cég tevékenysége. Automata takarmány-behordó rendszert építettek ki, műtrágyaszórót valamint különféle talajművelő berendezéseket vásároltak, s később újabb technológiai korszerűsítést terveznek.

– Összességében növekvő árbevételt várunk 2018-ban a sertéságazatban, évente közel 5000 hízót értékesítünk – hangsúlyozta Berek Gábor. – Az áringadozás következményeit nehéz kivédeni, ám reméljük, hogy ez a szakterület tovább erősödik. A növénytermesztésnek kiemelt szerepe van, 1000 hektáron gazdálkodunk, s a búzán és a kukoricán kívül a napraforgó a meghatározó termény.

Egyed Károly, a kaposvári Sarkpont Zrt. elnöke elsősorban bőséges hazai és külföldi gesztenyetermést vár, 2017-ben ugyanis megcsappant a hozam. S eközben a szükséges technológiai-műszaki váltásra készülnek: a 800 millió forint forgalmú cégnél – részben pályázati forrásból – a gesztenyepüré-gyártáshoz szükséges új gépsort akarnak üzembe állítani.

Palkovics Béla, a kaposvári Somplast Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: legalább olyan évet várnak, mint amilyen 2017-volt. Két telephelyen – a megyeszékhelyen és Kecskeméten – 450 munkást alkalmaznak, s autóipari illetve háztartási műanyag alkatrészeket állítanak elő. Számításuk szerint a tavalyi 6,5 milliárd forintos bevétellel szemben az idén már elérik a hétmilliárd forintot, s 2019-től egy járműgyár részére új berendezéseket készítenek, s közel 20 százalékos forgalomnövekedésre van kilátásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában