egy lista

2018.02.08. 20:00

Összeírják a somogyi gyümölcsültetvényeket

Összeírják a gyümölcs ültetvényeket februártól áprilisig. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése 83 somogyi települést érint. Megyénkben a legutóbbi adatok szerint 17 ezer 231 tonna gyümölcsöt takarítottak be, ebből több mint 5200 tonna volt az alma.

Harsányi Miklós

– Tavaly elég gyenge volt az alma felvásárlási ára, az étkezésiért kilónként 100-125 forintot fizetett a nagykereskedő, a léalmáért 45-50 forintot – mondta csütörtökön Orgel László kaposfüredi termelő. – Annak ellenére adtak keveset, hogy a fagykár miatt minimális mennyiségű lengyel alma érkezett az országba. A szilva ára viszont meglehetősen jól alakult: kilónként átlag 150 forintot kaptunk, a kajszit pedig közvetlenül az ültetvénynél értékesítettük 250-300 forintért. Sikeres szezont várunk 2018-ban, igaz, ennek érdekében fejlesztésre lesz szükség: felújítjuk a kajszi ültetvényt, s 150 fát akarunk elültetni.

Gara Miklós látrányi családi vállalkozó a 45 hektár dión kívül 15 hektáron termeszt kajszibarackot és 10 hektáron szőlőt. Kiemelte: kedvező átlagtermés mellett a kajszi a legjövedelmezőbb gyümölcs, a sorban ezt követi a dió és a szőlő. A barack mintegy 230 forintos átlag értékesítési ára alulmúlta a 2016-os szintet, ugyanakkor a dióért többet kaptak, mint az előző évben.

– Egy kertésznek örök optimistának kell lennie – hangsúlyozta. – Remélhetően egyenletes lesz az idén a csapadék-eloszlás, s az idén legalább 600 milliméter eső hullik, de nem lesz több 650 milliméternél, s kora ősszel, amikor szüretelünk szárazság lesz. Ezen kívül abban bízunk, hogy a felvásárlási árak kedvezőbben alakulnak, mint tavaly.

– A KSH február 14. és április 16. között gyümölcsültetvény-összeírást tart – közölte csütörtökön a hivatal. Kilenc gyümölcsfajtára – alma, bodza, cseresznye, dió, kajszi, körte, meggy, őszibarack és szilva – terjed ki a felmérés. Az adatgyűjtés során azokat a gazdálkodókat kérdezik meg, akik 2017-ben területalapú támogatást igényeltek: az összeírásban érintettek levélben értesítést kapnak, a válaszadás a megkérdezett gazdaságok számára kötelező.

Két szakaszban zajlik az adatfelvétel

A felmérés 83 somogyi települést és 339 gazdaságot érint, 13 összeíró vesz részt a munkában, s 898 ültetvényt mérnek fel.

– A teljes körű összeírás célja, hogy információval szolgáljon a hazai gyümölcsös ágazat döntéshozói, gazdálkodói valamint szakmai szereplői számára az árutermelő gyümölcsös területek gazdasági potenciáljáról és a kapcsolódó gazdálkodás fő jellemzőiről – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal. – Az adatfelvétel két szakaszban történik: elektronikus adatgyűjtéssel indul, majd a második szakaszban összeírók keresik fel a gazdálkodókat. A felmérés az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjed ki.

A mostani felmérésben olyan, a korábbi ültetvénystatisztikai felvételekben is előforduló ültetvényjellemzők szerepelnek, mint a fajtahasználat, a termesztéstechnológia sajátosságok és a területei jellemzőkre vonatkozó kérdések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában