óvintézkedés

2018.06.03. 07:00

Ha nem jön az égi áldás, az aszály arat a földeken

Az aszály miatt korábban megkezdődhet a földeken a betakarítás az idén, hamarosan arathatják az őszi árpát. A hosszan elhúzódó nagy melegben a kukorica, napraforgó talaját levegőztetik, egyes termelők pedig lombtrágyával próbálják átsegíteni a növényeket a kritikus ponton.

Góz Lilla

– Zimányban 60-70 milliméter, Toponáron 30 milliméter eső esett májusban – mondta el Horváth István. A Kapostáj Zrt. ágazatvezetője hozzátette: ha marad tartósan 30 fok, akkor komoly aszálykárra lehet számítani.

– Az első vetésű kukoricákat két hete megsarabolták, ennek köszönhetően már elérték a méteres magasságot – mondta Horváth István. – Most a napraforgót levegőztetjük mintegy kilencven hektáron három traktorral. A növények egészségesek, bízunk benne, hogy nem lesz elhúzódó szárazság, ami terméskiesést jelenthet.

– Egyelőre még bírják a növények – tette hozz Lackovics Sándor. A Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke hozzátette: óvintézkedésként egy mázsával több műtrágyát juttattak ki, mint amennyit a növény fel tud venni, így a talajból a gyökérzeten keresztül a későbbiekben könnyebben juthat tápanyaghoz.

– Ismét meglepetéssel szolgált az időjárás, szinte kaszaérett az őszi árpa június első napjaiban – mondta Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök hozzátette: májusban nem volt bőséges csapadék, csak helyileg voltak záporok, zivatarok. – Nagyon gyorsan kiszárad a talaj, a növények már intenzíven párologtatnak, ez főként a későn vetett kukoricánál tapasztalható – jegyezte meg Tóth István. – Egy módon lehet ezt a folyamatot visszafordítani, a talaj levegőztetésével, úgynevezett kultiválással.

A növényvédelmi szakmérnök javasolja a szőlőültetvényeken, a zöldséges kertekben és a gyümölcsösökben a lombtrágyázást. Ezzel lehet átsegíteni a növényeket még a kritikus ponton. A palántákat pedig naponta legalább egyszer öntözni kell, hogy átvészeljék a meleget. A hőség nagyon kedvez egyes levéltetű fajoknak, a melegben nagy mértékben szaporodnak. A korai repce is gyorsan fejlődik, hamarosan el kell végezni azokat a munkálatokat, amelyek a szempergést megakadályozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában