kereset

2019.01.08. 10:54

Anyu is vihet haza annyi pénzt a családban, mint apu

Még mindig többet keresnek a férfiak, mint a nők, de az utóbbi években jelentősen csökkent a férfi és női munkavállalók fizetése közti különbség. Vidéki, dolgozó nőként azonban még inkább meg kell küzdeni az egyenlőtlenségekkel.

K.G.

Mindig volt különbség a múltban a férfiak és a nők fizetése között, mondták el tapasztalataikat az általunk megkérdezettek. Szerintük vidéki és egyben női munkavállalóként nehezebben lehetett érvényesülni.

– Eleve nehezen vettek fel általában, mert vidéki vagyok – emlékezett vissza a hetesi Szabó Lászlóné. – A vendéglátásban dolgoztam, s a férfi kollégáim fizetése mindig magasabb volt, mint az enyém.

Van olyan kaposvári cégvezetőnő, aki ügyel az azonos bérre.

– Az én vállalkozásaimban azonos munkakörben a férfi és a nő alkalmazottaim bérezése ugyanaz, erre figyelek – mondta Járfás Rózsa ügyvezető. – A vendéglátásban egy férfinak lehet nagyobb a munkabírása, de egy nőre több apróbb feladatot lehet bízni.

Már a kis cégeknél is meglátszik, hogy közelít az azonos beosztásban lévő férfiak és nők fizetése, mondta Daxner Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke. Szerinte egyre inkább arrafelé halad a világ, hogy mindegy, férfi vagy nő végzi el a feladatot, de teljesítse.

Van még tartaléka a munkaerőpiacnak a vidéki álláskereső hölgyek körében, de Dél-Somogyban sok a képzetlen munkaerő a nők között, ez pedig rontja az esélyeiket a magasabb fizetésre. Így gondolják ezt Heresznyén, ahol két évvel ezelőtt indult meg a termelés egy varrodában. Jelenleg negyvenegy dolgoznak az üzemben, szinte kivétel nélkül nők, csupán egy férfi gondnok van még az épületben. A munkahely elnyert egy 120 milliós pályázatot, ezzel még 25-30 varrónőnek adnának munkát a jövőben, korszerűsítést és bővítést terveznek.

– Remélhetőleg a fejlesztések után nőhet a nők fizetése, de a könnyűipar sohasem tartozott a leginkább megfizetett ágazatok közé – mondta Rengel László, Heresznye polgármestere. A varrodai vállalkozás az önkormányzat épületében, egy volt határőr laktanyában működik. A varrónők nettó százezer forint körül keresnek. Sok a jelentkező, legutóbb Barcsról is érdeklődtek munka iránt.

Eltűnt a különbség ötöde

A nemek közötti bérkülönbség csökkenő tendenciát mutat hazánkban, mert nyolc év alatt eltűnt a férfiak és nők közötti bérkülönbség ötöde, közölte a kormány. Míg 2010-ben 17,6 százalékos volt az eltérés, addig 2016-ban már csak 14 százalékos. Ezzel párhuzamosan a nők foglalkoztatási rátája dinamikusan növekedett: a 2010-es 49,8 százalékról az idén 62,5 százalékra emelkedett. A nők gazdasági érvényesülése, a női foglalkoztatás növelése húsz éve nem volt olyan magas szinten Magyarországon, mint most. Az Eurostat adatai szerint 2017-ben az uniós országok között az 5. helyen állt Magyarország a női vezetők arányát tekintve. Magyarországon ez 39,4 százalék. Ugyanennyi Svédországban, és csupán Szlovénia, Lengyelország és Lettország előzi meg a magyarokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában