Javuló üzleti klíma

2019.05.26. 07:00

Jól megy az üzlet Somogyban

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb vizsgálata szerint a vállalkozások továbbra is nagyon kedvezőnek ítélik az üzleti klímát: összesen 2817 vállalkozás vezetőjének válaszán alapult a felmérés.

Harsányi Miklós

A somogyi cégek bővülő exportkiszállítás mellett a hazai értékesítés tovább erősödését várják.

– Április végéig 15 százalékkal felülmúltuk a terveket – mondta Gyimesi Attila, a marcali Videoton Battery Technologies Kft. üzemvezetője. – A nálunk gyártott lítium-ion akkumulátorokat elsősorban kézi szerszámgépekbe – egyebek mellett fúró, csiszoló és ütve-fúró berendezések – építik, s azzal számolunk, hogy az év második felében még több munkánk lesz. Tavasszal Oroszországból kaptunk megkeresést, s előreláthatóan szeptembertől már oda is szállítunk. Jellemző az üzlet nagyságára, hogy évente több százmillió forinttal növelheti a forgalmunkat.

Gyimesi Attila kiemelte: már most is annyi a feladat, hogy alig győzik a munkát. Még 2008-ban alig 30 dolgozóval indították a termelést, most 330-an vannak, de ez is kevés. A munkaerő-hiányra részben gyógyír az új technika telepítése, ezért négy év alatt öt automata gyártósort kívánnak üzembe helyezni. Egy gépsor tíz dolgozó munkáját képes helyettesíteni, ám az üzemvezető hangsúlyozta: a jól felkészült, gyakorlattal rendelkező szakmunkásokat tárt karokkal várják. Júliusban várhatóan 20 új dolgozót vesznek fel.

Krennert István, a tapsonyi Hans Pausch Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott: a meglévőkön kívül újabb, jelentős bevétellel kecsegtető megbízásokat kaptak tavasszal. Nehézséget okoz, hogy nem tudnak minden feladatot elvállalni, mivel kevés a szakképzett dolgozójuk, ami kirajzolódik a bevételen. 2018-ban 2,4 milliárd forint volt a forgalmuk, az idén 2,8 milliárddal számolnak, ám ha a most nyilvántartott összes megbízásnak eleget tehetnének, akkor 3,5 milliárd forintot is elérhetné a bevételük. Ifj. Tóth Mihály, a kaposvári Alfa Tóth tulajdonos-kereskedelmi vezetője szerint az építőipar 2019-ben is a növekedésről szól. A kibővített támogatások és a legújabb, a falusi CSOK megjelenése újabb lendületet ad az ágazatnak, s a nagy cégeken kívül a kkv-szektorban nyílászáró gyártással, beszereléssel foglalkozó vállalkozások is megtalálhatják számításukat, feltéve, ha elegendő munkás áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában