Sokat, de gyorsan

2019.11.12. 20:00

Tízezer forintért is felmondanak a boldogulás reményében

Tömegesen állnak fel az alkalmazottak: a magyar munkavállalók 44 százaléka vált, vagy aktívan gondolkodik azon, hogy kipróbálja magát egy másik munkahelyen, derült ki egy friss felmérésből. A jelenség a 20-as és a 30-as korosztályt érinti a leginkább, ráadásul ők nagy eséllyel fordítanak hátat az eredeti szakmájuknak.

Kovács Gábor

A fiatalokban ma már más kép él a sikerről és munkáról, mint a korábbi generációkban, de a cégvezetők tapasztalata szerint sok kezdő nem látja az álmok és a valóság közti különbséget. A diplomások 15 százaléka nem hasznosítja a végzettségét, és minden negyedik fiatal elhagyja a pályáját az Educatio kutatása szerint. A fiatalok többségét hajtja a vágy, hogy továbblépjen.

Türelmetlenek, mielőbb szeretnének előrejutni, de sokakban irreális elképzelés él még a kezdő fizetésekről is. Akik már dolgoztak máshol, sokkal reálisabb összehasonlítási alapjuk van – mondta Jóföldi Endre, a kaposvári informatikai cég, a Precognox Kft. ügyvezetője. Aki egy keresett szakmában jó munkát végez, könnyen talál új munkahelyet manapság. Az üzleti célú közösségi hálók erősítik a munkavállalók láthatóságát, hamar bombázzák őket ajánlatokkal.

Az alacsony képzettségű dolgozók körében magasabb a fluktuáció, ezt tapasztalta Fábián Balázs, a Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezetője. A betanított munkásoknak a fizetés a legfontosabb szempont, akár 10 ezer forintért képesek váltani. A Videotonnál ösztönző rendszerrel és plusz juttatásokkal marasztalják az alkalmazottakat.

A szakmunkások 3–4 év gyakorlat után már külföldre kacsintgatnak – mondta Kajtánné Kéri Ágnes, a SKIK-nél működő HR-esek klubjának elnöke. A fiatalok mobilak, érdekli őket a szakmai kihívás, a kalandvágy és megbecsültség, de legfontosabb a kereset. A diplomásoknak lényeges a rugalmas munkaidő. A fiatalok nem szeretnek több műszakban dolgozni, fontosabb nekik a magánélet. Vannak olyan hiányszakmák, mint a hegesztő, ahol a megyében általános a vándorlás, néhol vissza is térnek az eredeti munkahelyre. A munkaerőpiaci mozgásokat erősíti az a módszer, hogy egy új munkatárs ajánlásáért fejpénzt, akár 20–30 ezer forintos juttatást is kaphat valaki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában