várakozás

2020.04.29. 09:00

Egyelőre nem kérnek a bértámogatásból

A somogyi nagyvállalatok a kormány vészhelyzetre meghirdetett munkahelyvédelmi bértámogatásait számításba vették, de csak mint a legvégső megoldást. Többségükben bizakodásra okot adó kapacitással tudnak dolgozni a járvány ezen szakaszában is.

Kovács Gábor

Kizárólag a kutatófejlesztési munkakörökre szóló bértámogatást veszik fel a Lakics Kft.-nél, ez összesen nyolc dolgozó munkabérét érinti. Egyelőre többre nincs szükségük, mert a cég tud termelni.

– A megrendelőink, nyugat-európai multinacionális cégek talpon vannak, az energia- és a bányaiparba szállítunk fémszerkezeteket – tájékoztatta lapunkat Gelb Zoltán, a Lakics Kft. pénzügyi vezetője. – A megrendeléseink száma azonban nem olyan magas, mint a vírus előtti időszakban, ezért kellett igénybe venni a munkahelyvédelmi bértámogatást a kutatásfejlesztésre. A helyzet kiszámíthatatlan, de amíg nem fordul olyannyira rossz­ra, hogy az operatív törzs megtiltaná a munkavégzést, mint például korábban Spanyol- és Olaszországban, addig nem csökkentjük a munkaidőt, tehát nem kérünk bértámogatást sem a központi költségvetésből.

A csökkenő megrendelések miatt most vizsgálják, hogy a közeljövőben kell-e bértámogatásra irányuló intézkedéseket hozniuk, felelte kérdésünkre Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető-tulajdonosa. Ez kétszáznegyven dolgozójukat érintheti Somogy megyén belül. Májusra elegendő exportra irányuló megrendelés futott be hozzájuk, de nagy kérdés, hogyan rendeződik vissza a nemzetközi gazdaság a vírus előtti helyzetre, ezért a cégnél A, B, sőt C tervet is kidolgoztak a változó járványhelyzetre.

Bevált a biztonsági türelemjáték

Napi két óra foglalkoztatás esetén a maradék hat munkaórára vehető fel 70 százalékos bértámogatás az államtól – fontos mentőöv, de egy cég, amelyik profitra termel, mindenáron igyekszik elkerülni az ilyen helyzetet, inkább becsukja a kapuit, vagy kevesebb napot dolgoztat egy héten, mondták az általunk megkérdezett somogyi nagyvállalatok vezetői. Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár vezetője hozzátette: azt tapasztalta, hogy jelenleg nincs igazán szüksége erre a somogyi iparnak, mert nem akkora a baj. Náluk május végéig, június közepéig betáblázták a friss német és francia megrendeléseket, egyedül az olaszok nem fogadták az árut néhány hétig, de most már ott is kereskedelmi raktárakat szabadítanak fel.

 

A beszállítói lánc sem sérült súlyosan

Somogyban nincsenek tömeges megbetegedések, a beszállítói lánc nem sérült, sőt a táppénzes napok sem növekedtek többel, mint amennyit az otthon maradt gyerekek szülői felügyelete igényel, tehát nincs igazi indok a vészhelyzeti bértámogatásra, mondták a cégvezetők. Az állami támogatásra nem alapozna senki, hiszen egy vészhelyzetben is felmerül egy gyár működése esetén energiaköltség, illetve a néhány órára érkező dolgozók utazási költsége. Az állami támogatás összege fejenként havonta legfeljebb nettó 74 ezer 946 forint lehet. Azon munkáltatók érintettek, akik a vírushelyzet miatt legalább 15, de legfeljebb 75 százalékkal voltak kénytelenek csökkenteni a munkaidőt, ám garantálják a továbbfoglalkoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában