gazdaság

2020.08.09. 20:00

Sok fejfájást okozott a járvány a vállalkozásoknak

A somogyi kis- és középvállalkozások felemás első félévet zártak, a koronavírus-járvány a nagy cégek forgalmára is erősen hatott. Van, ahol százmilliós fejlesztésre készülnek, más vállalkozások azt díjaznák, ha a tavalyi üzleti eredményt megközelíthetnék.

Harsányi Miklós

A kaposvári húskombinátban átadták az új szalámiérlelő üzemet és felavatták a felújított vágósort

Fotó: Lang Róbert

– A járvány miatt csaknem két hónapig állt a cég – mondta Knoll József, a kaposvári Vinto Kft. ügyvezető igazgatója. – A közétkeztetésen kívül éttermeknek, szállodáknak szállítottunk tűzhelyt, sütő-főző berendezést, cukrászati gépet, kávéfőző készüléket, csakhogy tavasszal a vendéglátó cégek zöme nem működött. Az áru döntő részét Olaszországból importáltuk, s az ismert okok nyomán megcsappant a bevételünk. Az idei első féléves forgalmunk alig 200 millió forint volt szemben a 2019-es közel 650 millió forinttal.

A forint euróval szembeni gyengülése is gondot jelentett a 17 dolgozót foglalkoztató cégnek. Knoll József kiemelte: az elmúlt hónapokban némi segítséget jelentett, hogy a csaknem 400 millió forint értékű raktárkészletből fedezték az új vásárlói igényeket. Az üzlet egyelőre csak indulgat. Optimista esetben idén a 2019-es 1,2 milliárd forint bevétel 70 százalékát érik el, a pesszimista forgatókönyv szerint az összeg felét könyvelik el.

Prohászka Balázs, a kaposvári Kométa ügyvezető-helyettese kifejtette: az idén 262 ezer sertést dolgoztak fel. Januártól júniusig 25,8 milliárd forintért adtak el húst, húskészítményt, tavaly az első félév során 21,7 milliárd forint volt forgalmuk, s az üzemi eredményt tekintve 2020-ban teljesítették az eddigi terveket. Prohászka Balázs elmondta: márciusban ugrásszerűen nőtt a termékértékesítés, de áprilisban – az előző hónaphoz viszonyítva – 27 százalékos visszaesést mértek.

– Azóta rendeződött az élet, cégünktől folyamatosan szállítják a friss húst, húskészítményt. – Abban bízunk, hogy az eddigihez képest nyugalmasabb időszak következik. Társaságunk állandóan több mint 800 munkatársat foglalkoztat.

Vendl József, a Tabi Coop Zrt. elnöke kiemelte: kemény időszakon vannak túl. Somogyban 17 településen 19 boltot üzemeltetnek. Forgalmuk június végéig elérte a 430 millió forintot, tavaly ilyenkor 400,2 millió forint volt. Az elnök szerint ebben a helyzetben különösen fontos a költségkímélő gazdálkodás. Pluszbevételt hozhat a hét garzonlakás, amelyet egy régi vendéglőnél alakítottak ki. A beruházásra közel 30 millió forintot költöttek, a munkával júniusban végeztek, s hat otthont már bérbe adtak.

Az ásványvíz forgalma nem csökkent

Erdész Attila, a somogyvári Fonte Viva Kft. ügyvezető igazgatója közölte: az első félévben is folyamatosan dolgoztak, a forgalomban nem tapasztaltak visszaesést. Szinte valamennyi nagykereskedelmi társaságnak szállítanak ásványvizet. Összesen 43 dolgozót alkalmaznak, s a közeljövőben a gyártósort akarják továbbfejleszteni. Tervek szerint a beruházásra több mint egymilliárd forintot fordítanak. Juhász Tamás, a szennai Trivium Packing Hungary Kft. gyárigazgatója azt mondta: összességében jól alakult számukra az első félév. A teljesen exportra termelő cég hamarosan újabb gyártósorral bővül. A fejlesztés értéke meghaladja a százmillió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában