új otthon

2021.01.30. 06:32

Idén sem várható árnövekedés a lakáspiacon

2020-ban a koronavírus járvány hatására nagy átrendeződések történtek országszerte, a lakáspiac motorjává Budapest helyett a vidék vált.

Baka József András

Az ingatlan.com által szemlézett KSH adatokból kiderül, hogy az ingatlanpiac még nem tudott kimászni a gödörből, amelybe a tavalyi év közepén került. Az eladó használt lakások négyzetméterára ugyan kicsit emelkedett a harmadik negyedévre, ám ezzel összességében még mindig nem érték el az év eleji értéket.

A településtípusokat vizsgálva árnyaltabb a helyzet. A Dél-Dunántúlon a megyeszékhelyek és községek lekövetik az országos ármozgást, a városoknál azonban egyértelmű árnövekedést tapasztalni. Míg az első negyedévben 217 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, a harmadik negyedévre ez 251 ezer forintra emelkedett. A régió árai egyébként országosan közepesnek mondhatók. Továbbra is toronymagasan Budapesten a legdrágább lakást vásárolni, míg az alföldi megyék városaiban és községeiben lehet a legkedvezőbb árakon otthonhoz jutni.

A forgalom összességében csökkent, mintegy 14 százalékkal kevesebb ingatlant adtak el magánszemélyek a mért időszakban. A csökkenés azonban elsősorban a fővárost érintette, a vidék átvette a vezetést a piacon. Nagy hatással volt erre a falusi CSOK, ezeken a településeken történt ugyanis az összes adásvétel 28 százaléka.

Az idei évben több kormányzati program is élénkítheti a lakáspiacot, amitől az elemzők azt várják, hogy bár áremelkedésre továbbra sem kell számítani, több adásvétel valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában