biztonságos növekedés

2021.05.07. 17:30

Ha már tarol a fagy, késő biztosítást kötni

Egy felmérés szerint a gazdálkodók hazánkban 16 milliárd forint növénybiztosítási díjat fizettek be a biztosítóknak 2020-ban, 16,7 százalékkal többet az előző évinél. A gazdáknak sok mindent érdemes figyelembe venniük, amikor arról döntenek, államilag támogatott vagy támogatás nélküli biztosítást kötnek.

Harsányi Miklós

20210421 Lakhegy Elfagyott almafa virágok, Méhes Gábor (képen) mutatja a károkat, melyet az áprilisi fagy okozott a gyümölcsösben. Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor, Zalai Hírlap

A repcénél tavaly csaknem négymillió forint volt a jégkáruk, amit a biztosító kifizetett – tudtuk meg Csécsei Jánostól, a kaposvári Kapostáj Zrt. elnökétől, aki azt is elmondta, osztottak-szoroztak, s 2021-től váltottak, igénybe veszik az államilag támogatott biztosítást, amit 1000 hektárra kötöttek, amelyen évente közel 450–500 millió forint értékű terményt állítanak elő.

Alapvetően két fajta biztosítás létezik, van az államilag támogatott, illetve a támogatás nélküli verzió. – Ahogy emelkedik a hozam és a termény ára, úgy nő a biztosítási összeg – közölte. – Így nem mindegy, hogy a hektáronként három tonnát termő repce tonnánkénti ára nagyjából 110 vagy 160 ezer forint.

Számításuk szerint ha a 2020-as biztosítást megtartották volna, akkor a tavalyi ötmillió forinttal szemben 2021-ben nagyjából nyolcmillió forintot fizethetnének.

Ezért úgy döntöttek, inkább az államilag támogatott biztosítást választják, s így csupán hatmillió forintot kell átutalniuk.

A legdrágább, A-típusú biztosítást a repcére kötötték. Ez a kategória egyebek mellett jég-, fagy-, aszály- és viharkárra vonatkozik. A mérsékeltebb összegű, C kategóriás biztosítás az általuk megtermelt búzára, kukoricára és napraforgóra érvényes. Ez a jég- és viharkárra terjed ki.

– Szerintem a mezőgazdasági biztosítással kapcsolatban minden gazdaságban külön kell számításokat végezni – hangsúlyozta Csécsei János. – Korántsem mellékes, hogy mekkora területen mit termesztenek a gazdálkodók.

Endre István, a hetesi Vikár Béla mezőgazdasági szövetkezet elnöke azt mondta: minden növényre van alapbiztosításuk, ami jég-, illetve tűzkárra vonatkozik. Az olajos növények esetében, mint a repce és a napraforgó, külön biztosítást kötöttek, amely a viharkárra is érvényes.

A társaságnak nem államilag támogatott biztosítása van, aminek az oka, hogy előfordul, hogy a bérelt területek, illetve a telekhatárok évente változnak, s így számukra nehezebb betartani az államilag támogatott biztosításokkal kapcsolatos előírásokat.

Sok százmilliós érték foroghat kockán

Magyarországon a gazdálkodók 16 milliárd forint növénybiztosítási díjat fizettek a biztosítóknak 2020-ban, 16,7 százalékkal többet az előző évinél. Az állatbiztosítási ágazat díjbevétele 646 millió forintot ért el, 19,5 százalékkal nőtt a 2019-eshez képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet mezőgazdasági biztosításokról készült kiadványából. A Mandiner.hu beszámolója szerint a kárkifizetés a növénybiztosításoknál 6,6 milliárd forintot, az állatbiztosítási ágazatnál 159 millió forintot tett ki.

A díjtámogatott agrár biztosításrendszer 2020-ban már kilencedik éve működött, ennek keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában