Roppant finom!

2022.05.27. 08:30

Töpörtyűvel, szezámmaggal bolondítják a kaposvári tallért

A kaposvári Fő utcán építészeti szépségek és virágos ládák mellett frissen készített sajtos tallér illata is kényezteti a járókelők érzékeit. Bekukkantottunk Herkovics Zsolt kézműves tallérkészítő üzemébe, hogy megmutathassuk nektek a kaposvári tallér titkát!

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Herkovics Zsolt bő egy éve készíti a klasszikus ropogtatnivalót. Manufaktúrájában a hagyományos öntöttvas sütőkben készülnek a tallérok. Naponta hatvan kilót sütnek belőlük, nyolcféle ízben. – Régi ötletem volt egy sajtostallér-manufaktúra létrehozása, mindig szerettem volna megvalósítani – mondta a sütöde tulajdonosa. Hozzátette, a recept a párjától származik. 

– Nem akartunk nagyüzemi tallért gyártani, amely tele van adalékanyaggal. A miénkbe liszt, margarin, sajt, étolaj, tejföl, só és sütőpor kerül és nem spóroljuk ki a hozzávalót – mondta Herkovics-Babay Eszter. Hozzátette, a tésztagolyók mechanikus sütőben 80 fokon pár perc alatt elkészülnek. 

– Régen szinte nem volt olyan konyha, ahol a gáztűzhelyen ne készült volna sajtos tallér. Nagyanyáink nem tudták a hőt szabályozni, érzésre készítették és mégsem égett oda soha egy sem – jegyezte meg Herkovics Zsolt, aki a gyermekkori emlékeit élesztette újra. Nyolc sütőlapon egyidejűleg 80-100 tésztagolyóból sül a tallér. 

Nem spórolnak az odafigyeléssel és az alapanyaggal. 
Forrás: Lang R.

Napraforgóval, fokhagymával, szezámmaggal, tökmaggal, chiamaggal, köménnyel, töpörtyűvel is ízesítik, de a legkedveltebb a hagyományos sajtos ízesítés. – Közel hetven üzemi büfébe, élelmiszer- és zöldségüzletbe szállítunk már a régióban – tette hozzá a sütöde tulajdonosa. Hozzátette, nem érdekli a tömeggyártás, mert az a minőség rovására menne. 

– Aki erre jár, az megkóstolhatja a tallérjainkat. Több járókelő bekopogtatott már, miután megérezte az illatokat. Természetesen kóstoló nélkül nem engedtük el egyiküket sem – mesélte mosolyogva Füzi Ágnes, aki a kezdetek óta tagja a négyfős csapatnak. – Van három unokám és ők is gyakran kérnek tőlem sajtos tallért. 

 

Ha te is kipróbálnád a finomság készítését, kattints cikkünkre sajtos tallér receptért! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában