Pénztárcába vájó kérdés

2022.08.01. 11:00

A villanyóraszekrény előtt indul a napi rezsicsökkentés

Az utóbbi napokban egyre többen fordulnak az áram-és gázszolgáltatók ügyfélszolgálataihoz, hogy átszámolják az ősszel várható rezsiköltségeiket. Alaposan megnőtt a forgalom, de nincsenek tumultuózus jelenetek, mert az ügyintézők kezelni tudják a helyzetet.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Kovács Tibor

Az MVM kaposvári ügyfélszolgálatánál nincsenek a Zárda utcára lógó sorok, de ha valaki belép az ügyféltérbe, azonnal látja, hogy 20-30 ember folyamatosan várakozik. Hétköznap reggel 8-tól 14 óráig van ügyfélfogadás, de szerdán 20 óráig lehet jönni. Aznap csúcsosodott ki a roham. Aki szerdán 13 óra körül húzott sorszámot, bizony két és fél-három óra várakozásra volt ítélve. Sokan elmentek erre az időre, és később jöttek vissza, de annak pechje volt, akinek közben lepörgött a sorszáma. Voltak, akik előre bejelentett időpontra érkeztek, rájuk irigykedve néztek a várakozók. Időpontot azonban csak a jövő hétre lehetett kapni. 

– Átnézetem a számláimat, és mindenképpen megváltoztatom a fogyasztási szokásaimat – mondta a sorban álló kaposmérői fiatalember. – Gázt csak minimálisan, alapjáraton fogyasztunk majd, mellette üzembe helyezzük a vegyes tüzelésű kazánt a családi házban. 
– A napi leolvasást ajánlom mindenkinek – tanácsolta az ügyfélszolgálatra indulóknak Vargovics Gábor gázipari technikus és energetikai tanácsadó. – Olvassa le a villanyórát és gázórát naponta, így tudja kiszámolni, hogy mennyivel csökkenthető a fogyasztása. Sok függ attól, hogy milyen adottságokkal rendelkezik az épület, van-e rajta szigetelés, milyenek a nyílászárók, milyen a fűtésrendszer állapota. 

Az MVM-nél azt javasolják, hogy a megnövekedett ügyfélforgalom miatt, aki teheti, vegye igénybe a digitális ügyintézési felületeket, az online bejelentkezést vagy a mobilapplikációt. Akkor érdemes mérőóraállást közölni, ha egy ügyfélnél a felhasználás megváltozott az előző elszámolási időszakhoz képest, például korszerűsítették a fűtési rendszert, vagy hőszigetelés történt. 

A szolgáltató honlapján található egy árkalkulátor, amelynek alapján bárki kiszámolhatja, hogy egy évre mennyit kell fizetnie a gázért és az áramért. A weboldalon hangsúlyozták, hogy augusztus 1-től a lakossági ügyfelek mérési pontonként villamos energia esetében évi 2523 kWh, földgáz esetében évi 1729 köbméter fogyasztásáig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást. 

 

Nem veszik el a kedvezmény 

A kedvezményt éves szinten veszik figyelembe a szolgáltatók, 2022 augusztus 1 és 2023 július 31-ig biztosítják a kedvezményes mennyiségig az alacsonyabb árat. Például, ha valaki diktálás alapján kérte az elszámolását, és nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát, akkor a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg a fogyasztás, és így az erre az időszakra szóló kedvezmény mértékét nem veszti el, azt később kihasználhatja az éves időszakon belül.     

Borítókép: illusztráció 

        

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában