Mentőöv

2022.11.15. 19:45

Bajban vannak a falusi boltok

A kistelepülések gyakran egyetlen élelmiszerboltjai bajban vannak, mert nem tudják szétteríteni a többi árucikkre az ársapkás termékeken keletkező veszteségeiket, és az a jellemző, hogy vidéken már csak a legalapvetőbb élelmiszereket keresik a vevők. A kormány mentőövet nyújtott a kisboltoknak.

Kovács Gábor

Vargáné Vida Tamara a Magyar Falu Program támogatását felhasználva januártól nyitotta meg élelmiszerboltját Varászlón, és elkeserítőnek tartja, hogy nem egészen egy év alatt nehéz helyzetbe jutott. A fiatal vállalkozó Inkéről jár át Varászlóra, hogy működtesse a kisboltot. 

– Nálunk is keresik a cukrot, a 2,8-as tejet, de előfordul, hogy még a nagykerektől sem tudjuk beszerezni – panaszolta a boltos. – Ha meg tudjuk rendelni, akkor is csak brutális áron, nagy a veszteségünk rajta. A vásárlóink idősek, és főleg az árstopos élelmiszereket keresik. Nagy kiesés ez nekünk, mert alighogy megkezdtük a vállalkozást, máris a csőd szélén találtuk magunkat. 
Korábban a varászlói idősek a szomszédos Nemesdédre jártak bevásárolni, oda a falugondnoki szolgálat kisbusza vitte őket, tudtuk meg Bata Gábor polgármestertől. 

A kompenzáció létkérdés a falusi kisboltok számára, de nem tudni, hogy a kétezres lélekszám alatti településeknél húzzák-e meg a határt, mert a Magyar Falu Programban a boltfelújításokra ez a kategória vonatkozott, latolgatta Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója. – A vidéki kisboltoknál nagyon nehéz kihozni a gazdálkodást nullára is, sokat kell foglalkozni azzal, hogy ne legyenek veszteségesek – mondta. – Az ársapkás termékeket viszont ott is muszáj tartani, erre rendelet is kötelezi a kereskedőt. Az áruhiány azonban már a kistelepüléseken is megjelent, nehezen lehet kapni cukrot, eltűnőben van a 2,8-as UHT-tej, de már az 1,5 százalékos ellátása is akadozik. A baromfihús áránál azt kell figyelembe venni, hogy a csirkemellfilé hatósági ára 1729 forint, és 2200–2400 forintért lehet beszerezni. Ezeket a veszteségeket nagyon nehéz kigazdálkodni egy vidéki kisboltban, a legkisebbeknél nem is lehet. 

Pályázhatnak 

A keresletben vidéken még nem tapasztalható visszaesés, és egyes multikkal ellentétben a Coop nem korlátozta a két új ársapkás termék, a tojás és a burgonya vásárolható mennyiségét, tette hozzá a kereskedelmi igazgató. Mennyiségi korlát nem is lesz, amíg a beszerzési ár nem indul növekedésnek. Burgonyát és tojást azonban akkor is kell tartani egy vidéki kisboltban, hiszen ezért jönnek be hozzájuk az emberek, vélekedett. Felvásárlási hullámot nem tapasztaltak a burgonya és a tojás esetében. A krumpliból már megjelent az import, francia termék is. Közben a kormány is lépni kényszerült.

Több millió forintra pályázhatnak a kistelepüléseken működő kisboltok, így több ezer kisbolt részesülhet állami támogatásban a Magyar Falu Program keretében – írta a Facebook-oldalára hétfőn Gyopáros Alpár kormánybiztos. Az elnyerhető támogatás boltonként milliós nagyságrendű lesz, amely egyszeri, egyösszegű támogatás. Az elnyert pénz működési támogatásra, bérköltségre, vagy épp rezsiköltségre fordítható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában