Segítség

2022.11.25. 09:03

Sokat könnyíthet a nehéz terepen az új támogatás

Több cég igényelhet mostantól támogatást, a kormány ugyanis az úgynevezett energiaintenzív kkv-k támogatási programjának könnyítéséről döntött. Az új feltételekkel a kaposvári tej­üzem is jelentkezhet a felhívásra, tetemes összegben bíznak.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Eddig az a vállalkozás minősült energiaintenzívnek, amelyiknek energiaköltsége 2021-ben elérte az árbevételének három százalékát, a jövőben ez az elvárás két százalékra csökken. 
– Optimisták vagyunk – hangsúlyozta Szommer Gábor, a kaposvári Fino Food Kft. kereskedelmi vezetője. – Célunk, hogy csökkentsük azokat a veszteségeket, amelyeket az energiaárrobbanás okozott. Nálunk a 2021-es energiaköltség a bevételünk 2,4 százaléka volt. Ez azt jelenti, hogy a könnyített feltételekkel mi is jelentkezhetünk a módosított felhívásra. 

A 2022-es utolsó negyedéves energiaköltségeket hasonlítják össze a tavalyi hasonló időszakkal. A kaposvári tejüzem költségei nagyjából 220 millió forinttal ugrottak meg ebben a periódusban, s ehhez igényelnek támogatást. Összességében 110 millió forintot szeretnének elnyerni, s többek közt a kazánházat akarják modernizálni. Szommer Gábor azt mondta: a kiírásra december 15-ig lehet regisztrálni, cégük egyik vezető munkatársa kedden már elkezdte a jelentkezéssel kapcsolatos feladatokat.

– A gáz ára már tavaly masszívan elkezdett emelkedni, s a korábbinál lényegesen többet fizettünk, mivel a szabadpiacon vásároltuk az energiát – emelte ki. – Nem csak nálunk, hanem szerintem az élelmiszeripari cégek többségénél is elszabadultak a költségek. Rettenetesen mozgalmas volt ez az év, az idén mi is négyszer kényszerültünk árat emelni. Termékeink átlagára nagyjából 65–70 százalékkal emelkedett. 

Az energiaárakon, illetve az alapanyagokon kívül több extrém drágulást is átvészelt a cég. Szommer Gábor azt mondta: a tisztításhoz és fertőtlenítéshez szükséges vegyszerek ára egy év alatt nagyjából 600 százalékkal nőtt. A szakember szerint vannak kiadások, amelyek állandóak, s ezért létkérdés, hogy tovább javítsák az energiafelhasználást. Bár az irodák fűtésével is takarékoskodnak, a korábbi 24 Celsius-fok helyett nagyjából 20 fok a hőmérséklet, ám alapvetően a termelésben használják fel az energia túlnyomó többségét. Épp ezért van szükség a technológiailag indokolt és néhány év alatt megtérülő műszaki fejlesztésekre. 

Túlélésre játszik a hetesi vállalkozás

Juhász Pál, a hetesi Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: tavaly havonta 600–800 ezer forint volt az áramszámlájuk, most nagyjából 3,5 millió forint. Társaságuknál a bevételük két százalékánál alacsonyabb az energiaszámla, így nem vesznek részt a rezsitámogatásban. A szakember szerint két hete elindult a karácsonyi szezon, ám több multi feleannyi húsárut rendel, mint amennyit terveztek, így kevesebb fogy báránygerincből is. A kieső forgalmat az osztrák és német megrendelésekkel szeretnék pótolni. Összehúzzuk magunkat, megpróbáljuk túlélni ezt az időszakot, csak akkor lehet elbocsájtás, ha a forgalmat nem tudjuk szinten tartani, mondta. 
A támogatási program keretében idén 100 milliárd, jövőre pedig 100–120 milliárd forint áll majd a kkv-k rendelkezésére. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában