Könnyítés

2023.06.16. 06:41

Februártól elektronikussá válik az ingatlan nyilvántartás

Februártól több halasztás után megváltozik és elektronikussá válik az ingatlannyilvántartás rendszere. Ez mindenkit érint, aki a jövőben házat vagy termőföldet ad-vesz, de leginkább az ügyvédeket. A közelgő módosításokról csütörtökön tartott előadást a Lechner Tudásközpont szakmai vezetője Kaposváron.

Kovács Gábor [email protected]

2021633081

Fotó: fizkes

Mindenkit, aki a földhivatalt és az ingatlan-nyilvántartást érintő szerződéseket ír és köt, érint változás. Török László ügyvéd már beleolvasott az erről szóló jogszabályokba, hiszen már kihirdették az erről szóló kormányrendeletet végrehajtásra. 

– Vannak ebben nem könnyű lépések – vélte a kaposvári ügyvéd.  – Az ügyfél azonosításhoz elektronikus aláírással kell ellátni azt a meghatalmazást, amit valaki az ügyvédnek ad. Az első probléma mindjárt az lesz, ha az ügyfél nem rendelkezik elektronikus aláírással vagy e-személyi igazolvánnyal, ami tartalmazza az ehhez szükséges chip-et. Ez jellemzően az idősebb korosztályt érinti az ügyfelek közül. Ilyenkor a kormányhivatalhoz kell fordulnunk aláíráshitelesítés miatt.  

Az ügyvédek oldaláról a fegyelem szigorodik, és a biztosítási díjat is megemelik majd, de máshogy ingatlan adásvételi vagy zálogszerződést nem írhatnak februártól. Azt várták, hogy bepillantást nyerjenek a rendszer működésébe. Ősztől tanfolyamok kezdődnek az ügyvédi kamaránál, és vizsgázniuk is kell. Hibázni nem lehet, mert a beadási gyakorlatot száz százalékban kell teljesíteni a vizsgán.  A jogszabályi háttérről és a projektről is beszélt előadásában Kaszás Kata, a Lechner Tudásközpont főosztályvezetője és szakmai vezetője. Bemutatta azokat az alkalmazási felületeket, amelyeket használnak majd a mindennapokban. 

– Újdonságként érinti a résztvevőket néhány eljárási változás, ami nem jogilag, hanem műszakilag könnyíti meg a rendszerhasználatot – mondta a szakmai vezető. – Nem nyújtunk olyan mély, átfogó oktatási programot, mint amelyet az ügyvédek számára az ügyvédi kamara országos szinten szervez, mert ott számítógép előtt gyakorolhatják a rendszert. Mi viszont az összes résztvevő és szerepelő számára lehetőséget biztosítunk egy tesztrendszer használatára, hogy azzal készség szinten el tudják sajátítani a rendszert, mire élesben elindul jövő februártól.

 Ezeket a gyakorló felületeket már az ősz folyamán közzéteszik. Az éles indulás után egy call center telefonszámot is működtet majd a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft., hogy így segítse az átállást.

A költségek csökkennek, az eljárás egyszerűsödik

Az ingatlannyilvántartás átalakítása illeszkedik abba a törekvésbe, hogy a közigazgatási rendszerek elektronikusan elérhetőek legyenek, indokolta a  Lechner Tudásközpont munkatársa. Ezzel az ügyintézési idő és a sorbanállás csökkenhet, és ez kevesebb adminisztratív terhet jelent, vagyis végső soron a vállalkozások, állami intézmények és az ügyfelek költségei is kisebbek lesznek. Mindettől a gazdaság élénkítését várják, és azt, hogy nő a magyar gazdaság versenyképessége. Az ügymenetet úgy igyekeznek egyszerűsíteni, hogy biztonságos legyen, és automatikus döntéshozatalt jelentsen. Ezzel kevesebb lesz a bürokrácia, legalábbis ez lenne a cél.        

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában