Kevesebb a szőlőfürt

2023.08.10. 14:00

Elkezdték a csabagyöngyét szüretelni a Balatonnál

Megkezdődött a szüret a Balatonboglári Borvidéken. Ordacsehiben csütörtökön a Csabagyöngye szőlőfajtát kezdték el a kombájnok szedni mintegy húsz hektárnyi területen. Az idei csapadékos időjárás nem kedvezett a fürtök fejlődésének. Információnk szerint a szőlőfajta kilóját 100 forint körül veszik át.

Góz Lilla

Kattints a képre további fotókért!

Fotó: Kovács Tibor

Megkezdődött a szüret Ordacsehiben. Miután a kombájn leszedte a fürtöket, a termést pótkocsi traktor vitte a feldolgozóba.  –  Tradíció, hogy a Balatonboglári Borvidéken a legelsők között kezdjük meg a szüretet a Csabagyöngye fajtával – mondta el Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: húsz hektáron szüretelik a napokban ezt a fajtát. Az időjárás nem kedvezett a szőlőnek idén.  –  A sok csapadék miatt alig győztük a zöld munkát, a permetezést, a kabóca mellett a peronoszpórának és a lisztharmatnak kedvezett a párás idő – emelte ki Tavaszi József. A permetező gépekkel 5-7 naponta fordultak az ültetvényekben. – Sajnos az imput anyagok, a növényvédelmi szerek ára nagy mértékben emelkedett, de szőlő felvásárlási ára egyelőre nem mutat növekedést, minden felvásárló kivár – mondta el a vezérigazgató.  –  Próbálunk minél több munkafolyamatot gépiesíteni, de mindent nem lehet, húsz éve visszatérő brigádokkal dolgozunk, de nem könnyű így sem munkaerőt találni – tette hozzá. 

Megjegyezte: termelőikkel együtt kétszáz hektárnyi területen vannak szőlőültetvényeik és a termés egy részét már helyben fel tudják dolgozni. Elkészült egy feldolgozó, amely óriási lépés mind a vállalat, mint a térség életében. Tizenöt éves vágyuk vált valóra. – Megtörtént a főpróba, a minőségi finomítások, a gépek szinkronizálása, a szőlő nem utazik a nagy hőségben több száz kilométert, hanem beérkezik az üzembe és azonnal a garatba borítjuk, majd meg a bogyozóba kerül és mielőtt a présbe tesszük, a hőmérsékleten 8-10 fokot hűteni tudunk – mutatta a feldolgozást Tavaszi József. Kiemelte: ezzel a technológiával veszteség nélkül a szőlő minden ízért, zamatát be tudják tenni a mustba, vagy a borba. A tervek szerint a Csabagyöngye szedésével napokon belül végeznek és augusztus 20-a előtt néhány nappal folytatják a szüretet az Irsai Olivér fajtával. 

Fotó: Kovács Tibor 

Szüretelik a szőlőt Balatonboglár és környékén is. Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: csütörtök reggel indultak el a kombájnok a Csabagyöngye 12,5 hektárnyi ültetvényen. - Az eddigi mérések alapján hektáronként tíz tonna szőlőt tudtunk szüretelni, ez a mennyiség gyenge termésnek minősül - tette hozzá az ügyvezető. Megjegyezte: A csapadékos időjárás kedvezett a gombás kórokozóknak. – Ahol sikeres volt a védekezés, ott is látszanak a betegség nyomai, sokáig nem hagyhatjuk lábon a szőlőt, gyorsan le kell szedni, ha beérett – emelte ki Tóth Dániel. A tervek szerint augusztus 20-a után folytatják a szüretet az Irsai Olivérrel. 

Kattints a képre további fotókért! 
Fotó: Kovács Tibor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában